Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σε διαρκή επαγρύπνηση το ΓΕΕΘΑ για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τελετή στον Έβρο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην οποία επρόκειτο να παραστεί ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος. Αντ’ αυτής, το πρόγραμμα περιορίσθηκε στην απόδοση τιμών από την Φρουρά στην Σημαία, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, με ταυτόχρονη διέλευση ζεύγους μαχητικών F-16 στις 11.30. Τα αεροσκάφη θα πετάξουν εν συνεχεία πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο. Άλλα μαχητικά αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από τις λοιπές κύριες πόλεις και νήσους ανά την επικράτεια.

Παρά την σχετική ησυχία που επικράτησε σήμερα στον Έβρο, λόγω των βροχοπτώσεων, η επαγρύπνηση παραμένει αυξημένη σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Η ελληνική πλευρά δε, αναμένει, λόγω ακριβώς της Εθνικής Επετείου, την εκδήλωση νέων ταραχών από τους Τούρκους.

Η εκτίμηση του ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να αξιολογεί ότι η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση τόσο γενικότερα σε επίπεδο ελληνοτουρκικό όσο και σε πιο ειδικό, στην περιοχή του Έβρου με την μονιμοποίηση της παρουσίας μιας “κρίσιμης” μάζας μερικών χιλιάδων λαθρομεταναστών σε καταυλισμό στην Αδριανούπολη. Οι φανερά υποκινούμενοι από τις τουρκικές Αρχές λαθρομετανάστες, εκτοξεύουν κατά διαστήματα επιθέσεις που ασφαλώς δεν έχουν καμμία πιθανότητα επιτυχίας αλλά χρησιμοποιούνται από την τουρκική πλευρά περισσότερο ως μια ιδιότυπη “επίδειξη δύναμης” – παρενοχλήσεως των ελληνικών δυνάμεων. Η “επίδειξη” υλοποιείται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χημικών που εκτοξεύουν, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να επηρεάσουν το προστατευμένο προσωπικό των ελληνικών και ευρωπαϊκών τμημάτων που βρίσκονται απέναντι. Στην πραγματικότητα οι λαθρομετανάστες πετυχαίνουν μόνο να προκαλέσουν κάποιες φθορές στον φράκτη (που επισκευάζονται άμεσα), πριν αποκρουσθούν, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα και από τα χημικά που ρίχνουν οι Τούρκοι αστυνομικοί. Χαρακτηριστικό άλλωστε, είναι το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες επικρατούν κατά βάση δυτικοί άνεμοι, που μεταφέρουν στην τουρκική πλευρά τα νέφη των χημικών που εκτοξεύονται.

Σε επίπεδο διαλειτουργικότητος, η συνεργασία των ελληνικών δυνάμεων με το προσωπικό που έχει αναπτυχθεί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ καλή, το σπουδαιότερο όμως είναι ότι τα στελέχη της FRONTEX καθίστανται φορείς του γενικότερου αντιτουρκικού κλίματος που έχει απλωθεί στην κοινή γνώμη της Ευρώπης και της Δύσεως γενικότερα. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας είναι το γεγονός ότι το προσωπικό των ξένων αποστολών επιδιώκει την φωτογράφηση με τους Έλληνες συναδέλφους, με σκοπό το υλικό να χρησιμοποιηθεί υπηρεσιακώς στις χώρες τους όσο και στην FRONTEX.

Από πολιτικής απόψεως, η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού απέσπασε το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων από το πρόβλημα που δημιούργησε με τους λαθρομετανάστες η Τουρκία, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ανακλαστικά και πρόλαβε την επίσκεψη του πρωθυπουργού μαζί με την ηγεσία της ΕΕ στην περιοχή. Από στρατιωτικής απόψεως όμως, το ΓΕΕΘΑ συνεχίζει να σχεδιάζει για τα χειρότερα δυνατά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από μια τουρκική επιθετική ενέργεια, σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, ανεξαρτήτως της μορφής που μπορεί να έχει αυτή, δεδομένης της Υβριδικής Επιθέσεως που υφίσταται η χώρα. Το ΓΕΕΘΑ απασχολεί ιδιαιτέρως η μορφή της “υγειονομικής βόμβας” που είναι πιθανό να έχει μια πιθανή “εισβολή” λαθρομεταναστών στον Έβρο και γι’ αυτό λαμβάνει μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μέτρο της αναστολής της άδειας ορκωμοσίας στους νεοσυλλέκτους της τελευταίας ΕΣΣΟ, απετέλεσε εισήγηση από πλευράς ΓΕΕΘΑ, την οποία έκανε αποδεκτή ο ΥΕΘΑ. Αφενός πρόκειται για ένα μέτρο ασφαλείας υπέρ του προσωπικού, ως προς την υπόθεση της πανδημίας, αφετέρου επιτυγχάνει την άμεση ενίσχυση της επανδρώσεως των μονάδων των πρόσω. Η στρατιωτική ηγεσία επιθυμεί την ενίσχυση των φρουρών και ιδίως στην περιοχή του Αιγαίου. Αντίστοιχη επίδραση αναμένεται να έχει και μια απόφαση αναστολής των αδειών του Πάσχα, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασισθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η πρόσληψη 1.200 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) στον Ελληνικό Στρατό για 3ετή περίοδο, με δυνατότητα παρατάσεως εφάπαξ για μια ακόμη 3ετία. Εξ αυτών, 600 προορίζονται για τις Ειδικές Δυνάμεις και 600 για Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Τεχνικό και Υγειονομικό. Η προκήρυξη ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει αποδώσει ήδη, αλλά παρόλο που από πλευράς ΥΠΕΘΑ οι σχετικές αποφάσεις είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, μόνο στις 30 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση υφυπουργού Οικονομικών και ΥΕΘΑ. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έχει καθορισθεί η 30ή Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η “αιμοδοσία” θα αποδώσει τον επόμενο μήνα.

Αναμένεται να διαπιστωθεί η ανταπόκριση που θα έχει το μέτρο, κυρίως ως προς την προσέλευση εφέδρων, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί, και ορίζουν ότι δεν πρέπει να έχουν παρέλθει 3 έτη από την ημερομηνία της οριστικής τους απολύσεως αλλά και να μην υπερβαίνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους (πρέπει να είναι γεννημένοι από την 1-1-1996 και μετά). Το ενδιαφέρον, ιδίως εφέδρων των Ειδικών Δυνάμεων, είναι αρκετά υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγονται ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως διαγωνισμοί για πρόσληψη στην Αστυνομία, εν αναμονή της προκηρύξεως θέσεων για τις Ειδικές Δυνάμεις. Ίσως θα έπρεπε τα όρια ηλικίας και περιόδου απολύσεως, να είναι πιο ελαστικά, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως η διαδικασία αφορά ΟΒΑ.

Με αυτή την εξέλιξη, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν ενισχυθεί αρκετά οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων αλλά και των παραμεθορίων περιοχών, με την κύρια έγνοια να επικεντρώνεται στο Αιγαίο. Εκεί, το ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ είναι μεγαλύτερο, λόγω της “πορώδους” φύσεως του χώρου, που διευκολύνει την διέλευση λαθρομεταναστών με πλωτά μέσα. Παρά την εντατικοποίηση των θαλασσίων περιπολιών, βλέπουμε ότι τις τελευταίες ημέρες ένας αριθμός πλωτών μέσων έχει περάσει από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά.

Η πραγματικότητα αυτή, επιβραβεύει το ενδιαφέρον των αρμοδίων που έχει επιδειχθεί για την αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων που μπορούν να εξασφαλισθούν. H παρουσία ενός τεχνοκράτη κύρους όπως ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής στον πολιτικό μηχανισμό της λήψεως αποφάσεων, απλοποιεί και επιταχύνει τις εξελίξεις. Ενδεικτικώς, πέραν των προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εφοδιασμό του προσωπικού με όσα μέσα μπορούν να διευκολύνουν σε αυτήν την ιδιόμορφη “πολεμική” αποστολή του σε περίοδο ειρήνης, θεωρείται βεβαία η προμήθεια ειδικών ακουστικών αποτρεπτικών συσκευών LRAD, που χρησιμοποιούνται για την διάλυση όχλων ή και την αντιμετώπιση περιστατικών επιθέσεων στην θάλασσα. Επιπλέον, αναμένεται και η επιχειρησιακή εκμετάλλευση του Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος, το λεγόμενο “πλωτό φράγμα”, που πρόκειται να παραληφθεί. Σε αντίθεση με την απλοϊκή αντίληψη ότι το “φράγμα” αποσκοπεί στην φυσική παρεμπόδιση πλωτών μέσων με λαθρομετανάστες, η χρήση του αποβλέπει περισσότερο στην διαχείριση των ροών τους, προκειμένου, λειτουργώντας αποτρεπτικά, να ωθεί τους λαθρομετανάστες να κατευθύνονται εκτός “φράγματος”, σε διόδους που θα σχηματίζονται αλλά θα φυλάσσονται από πλωτά μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού. Συνεπώς, το Πλωτό Προστατευτικό Σύστημα έχει ως στόχο να διευκολύνει το έργο των πλωτών περιπολιών, περιορίζοντας το εύρος που πρέπει να καλύψουν.

Πέραν του τακτικού επιπέδου, το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται διαρκώς σενάρια ανορθοδόξων επιθέσεων που είναι πιθανό να εκδηλώσει η Τουρκία, με ή άνευ “οπλοποιημένους” λαθρομετανάστες.

Παρά τα μέτρα στον Έβρο υπάρχει ροή παρανόμων εισόδων στο Αιγαίο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close