Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παρά τα μέτρα στον Έβρο υπάρχει ροή παρανόμων εισόδων στο Αιγαίο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΔΕΑΘ) διατηρεί διμοιρίες ΜΑΤ για τον επικείμενο ποδοσφαιρικό αγώνα της ερχομένης Τετάρτης, με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει εξαγριωθεί επειδή ζητεί να μεταφερθεί στον Έβρο προς ενίσχυση των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν την έκτακτη κατάσταση εκεί. Την ίδια ημέρα, οι διοικητές έχουν ρεπό…

Αυταπάγγελτη ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών σε διαβόητη ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα -πασίγνωστη για τις γραφικές τάσεις φθηνού εντυπωσιασμού και για την συστηματική αντιγραφή ειδήσεων από άλλα μέσα χωρίς αναφορά στην πηγή- επειδή διέσπειρε εχθές ψευδή είδηση περί εκτάκτου εκκενώσεως των Καστανιών και άλλων τεσσάρων χωριών στον Έβρο.

Εκτός τόπου και χρόνου, ανεύθυνες τοποθετήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αντίθετες προς την εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσεως.

Μερικά “ευτράπελα” της κρίσεως που αντιμετωπίζει η χώρα από την Παρασκευή, κατάσταση την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας χαρακτήρισε ως “ασύμμετρη απειλή”, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συσκέψεως του ΚΥΣΕΑ. Ο οποίος μάλιστα, χρησιμοποίησε τον όρο “επιτήρηση” για τα σύνορα και όχι “φρούρηση”.

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, από εχθές το ΓΕΣ έχει μεριμνήσει για την αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στις προφυλακές του Έβρου, διατάσσοντας την ανάπτυξη επιπλέον λόχων από τις “Βόρειες” Μοίρες Καταδρομών. Ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων ενισχύσεως προσεγγίζει τους 1.500 άνδρες ενώ όλοι σχεδόν οι Σχηματισμοί τελούν σε ετοιμότητα οργανώσεως προς αποστολή και άλλων τμημάτων. Η προώθηση και νέων δυνάμεων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με σκοπό την πιο έντονη και πυκνή περιπολιακή παρουσία στην μεθόριο ενώ αυξημένος θα είναι και ο καθημερινός αριθμός εξόδων ελικοπτέρων για σκοπούς επιτηρήσεως, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Ως ένα ακόμη μέτρο προβολής ισχύος, αποφασιστικότητος και αποτροπής, το Δ΄ Σώμα Στρατού ανακοίνωσε ότι την Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή. Ως επικίνδυνες περιοχές, σημειώνοντας αυτές που περικλείονται από τα σημεία:
α. Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων.
β. ΕΦ Μαρασίων – Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1 – Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου – ΕΦ 5 – Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα – ΕΦ 10 – ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου – ΕΦ Μαύρου Όγκου – ΕΦ 126 – ΕΦ Σουφλίου – ΕΦ Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας – ΕΦ Πλαγιές – Περιοχή Τυχερού – ΕΦ Γεμιστής – ΕΦ Γέφυρα Κήπων – ΕΦ Πετάλου – Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Η σχετική διαταγή από πλευράς ΓΕΣ είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη, επειδή η κατάσταση είναι τέτοιας ρευστότητος, που δεν πρέπει για ένα οποιοδήποτε ατύχημα προκύψει στην μεθόριο, να βρεθεί εκτεθειμένος ο Ελληνικός Στρατός, αφού και οι λαθρομετανάστες με τις πράξεις τους δεν μπορούν να θεωρούνται άμοιροι ευθυνών.

Ενώ όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργούν και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην περιοχή του Έβρου, η πραγματική πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει αυτή στο Αιγαίο. Ήδη από το πρωί της Κυριακής, εισήλθαν παράνομα στην χώρα περίπου 550 λαθρομετανάστες, παρά την αυξημένη κινητοποίηση και παρουσία των πλωτών μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε συνεργασία με πλωτά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αυξημένη παρουσία, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργεί αποτρεπτικώς αλλά η συνέχιση των παρανόμων εισόδων σημαίνει ότι τα πλωτά μέσα δεν έχουν διαταγές να εμποδίζουν ενεργητικά την είσοδο λαθρομεταναστών στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται και πάλι να συνδράμουν και το ΓΕΕΘΑ αναμένεται να διατάξει την αποστολή επιπλέον μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην μεθόριο. Παραλλήλως, και η Πολεμική Αεροπορία θα εντείνει τις πτήσεις μαχητικών της αεροσκαφών για λόγους προβολής ισχύος.

Εφόσον η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν απαντά πλέον στις κλήσεις των ελληνικών περιπολικών σκαφών, αδιαφορώντας για την πορεία και τύχη των λέμβων με λαθρομετανάστες που ξεκινούν από τα μικρασιατικά παράλια, πρακτικώς δεν υπάρχει καμμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Συνεπώς, είναι παραπλανητικό οι αρμόδιοι να αναφέρουν τον αριθμό των λαθρομεταναστών που εμποδίστηκε να εισέλθει στην χώρα χωρίς να σημειώνουν τον αριθμό των εισελθόντων. Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε η τουρκική απόφαση ανοίγματος των συνόρων, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα περί τα 1.000 άτομα.

Εφόσον η Τουρκική Ακτοφυλακή “απουσιάζει”, η επαναπροώθηση στα Μικρασιατικά παράλια των εισερχομένων, είναι η μόνη πρακτική επιλογή ως Υβριδικό Μέτρο φυλάξεως των συνόρων. Διαφορετικά η παρουσία των πλωτών μέσων έχει νόημα απλής επιτηρήσεως.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close