Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

“Παρών” από τα Mirage στου Παπάγου – Ερωτηματικό για το Αιγαίο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk2 της 331 Μοίρας πραγματοποίησε διέλευση άνωθεν του Στρατοπέδου Παπάγου στις 10.15, στο πλαίσιο τελετής παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων ΥΕΘΑ. Η “συμμετοχή” αυτή για τον τιμητικό αποχαιρετισμό του απερχομένου υπουργού, δεν συνηθίζεται.

Με αυτό τον τρόπο πάντως, οι στοιχειωδώς ενδιαφερόμενοι “θυμήθηκαν” ότι σε μερικούς μήνες συμπληρώνεται πενταετία από την έναρξη των διαδικασιών προκηρύξεως διαγωνισμού για την σύναψη συμβάσεως Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως των γαλλικών μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM και Mirage 2000-5 Mk2. Οι 331 και 332 Μοίρες της 114 Πτέρυγος Μάχης, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν χρόνιο πιεστικό πρόβλημα υποστηρίξεως των εν λόγω αεροσκαφών, εξαιτίας της διακοπής της ομαλής ροής ανταλλακτικών και επισκευής υπαρχόντων ειδών του τύπου.

Εκτιμάται ότι πέρα από το “παρών” που έδωσαν τα Mirage 2000 προς τιμήν του απερχομένου ΥΕΘΑ, μετά βίας η 114 Πτέρυγα Μάχης ήταν σε θέση να ανταποκριθεί την ημέρα αυτή σε υπηρεσίες Readiness, από πλευράς διαθεσιμότητος αεροσκαφών. Η ηγεσία είναι ασφαλώς ενήμερη ότι πρακτικώς η 114 Πτέρυγα Μάχης δεν μπορεί να υποστηρίξει παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσεως ή πολέμου. 

Το 2014 δρομολογήθηκε διαδικασία για σύναψη FOS ύψους 145 εκατ. ευρώ η οποία αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα υλοποιήσεως λόγω του προβληματικού πλαισίου που θέτει ο νόμος περί προμηθειών. Από το 2015, ο Π. Καμμένος συμπλήρωσε 4 έτη στην θέση του ΥΕΘΑ, χωρίς να επιλυθεί αυτό το φλέγον ζήτημα για την αεροπορική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close