Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

DENIZKURDU 21 με συμμετοχή και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το διάστημα 25 Μαΐου – 4 Ιουνίου διεξήχθη η μεγάλη ετήσια άσκηση DENIKURDU 2021 του Τουρκικού Ναυτικού ενώ στις 7 Ιουνίου ξεκινά η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα διεξαχθεί στις περιοχές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στην τουρκική άσκηση οι ασκούμενες δυνάμεις εξασκήθηκαν σε τυπικά σενάρια διαφόρων αποστολών όλου του φάσματος του ναυτικού πολέμου. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση οργανώνεται από το Τουρκικό Ναυτικό, σε αυτήν συμμετείχαν και αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας σε αποστολές Τακτικής Αεροπορικής Υποστηρίξεως Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ).

Μαχητικό F-16 σε χαμηλή διέλευση με εκπαιδευτικό βλήμα CATM-84K-1A αναρτημένο σε μια εκ των πτερύγων.

Στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV-DAY) όπου παρουσιάσθηκαν αντιπροσωπευτικά σενάρια, στο αντικείμενο Ανθυποβρυχιακού Πολέμου ξεχώρισε η ρίψη τορπίλης από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72-600TMPA του προγράμματος MELTEM III. Σε αντίθεση με τα διασκευασμένα CN-235 των MELTEM I/II που μπορούν να αφέσουν ελαφρές τορπίλες Mk46, τα ATR-72-600TMPA μεταφέρουν τις πιο σύγχρονες τορπίλες Mk54, όπως και βόμβες βυθού. 

Άφεση ελαφράς τορπίλης Mk54 από αεροσκάφος ATR-72-600TMPA που σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό είναι ταξινομημένο ως P-72.

Κατά τα τουρκικά μέσα, στην άσκηση συμμετείχαν 14 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και το Bayraktar πραγματοποίησε βολές πυρομαχικών MAM-L εναντίον στόχων, χωρίς όμως αυτή την φορά να δημοσιοποιηθεί σχετικό οπτικό υλικό.

Την παράσταση έκλεψε το Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας του προγράμματος ULAQ που ανέπτυξαν τα Ναυπηγεία Ares σε συνεργασία με την Meteksan Defense Industry Inc. Το ULAQ όχι μόνο συμμετείχε σε σενάριο της ασκήσεως το διήμερο 26-27 Μαΐου αλλά αυτό αφορούσε και την πρώτη εκτέλεση βολής από αυτό! Το ULAQ φέρει πύργο στον οποίο μπορούν να αναρτηθούν κάλαθοι ρουκετών κατευθύνσεως λέιζερ Cirit ή βλήματα επιφανείας – επιφανείας ενώ στην άσκηση η βολή αφορούσε ρουκέτα που έπληξε στόχο σε απόσταση 4.000 μέτρων. Η βολή εκτελέσθηκε με τον έλεγχο του ULAQ να ασκεί παράκτιος σταθμός ελέγχου, το σκάφος έπλεε με υψηλή ταχύτητα και η κατάδειξη του στόχου έγινε αυτόνομα από το ηλεκτροπτικό σύνολο αισθητήρων του.

Βολή ρουκέτας κατευθύνσεως λέιζερ Cirit από το ULAQ, στον κόλπο της Αττάλειας.

Το ULAQ προσφέρεται για αποστολές ασφαλείας, αναγνωρίσεως, συνοδείας, κρούσεως επιφανείας ενώ πρόκειται να εξελιχθεί και σε έκδοση Ανθυποβρυχιακού Πολέμου. Με τις ανωτέρω βολές θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του συστήματος, που από τους Τούρκους παρουσιάζεται ως το πρώτο επιχειρησιακά πιστοποιημένο USV παγκοσμίως.

Aνεπτυγμένο με εθνικούς πόρους, το AUSV εκτέλεσε επιτυχώς την πρώτη του βολή στην άσκηση Θαλασσόλυκος 2021 και προσέβαλε τον στόχο με απόλυτη ακρίβεια“, ανέφερε σχετική ανακοίνωση στην οποία προέβη το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης.

Οι Τούρκοι “μας δείχνουν” τον AGM-84K SLAM-ER για ναυτική κρούση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δεν έχασε την ευκαιρία να παραχωρήσει συνέντευξη, στην οποία ανέπτυξη την βασική ιδέα της πολιτικής που εφαρμόζεται: η βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας στηρίζεται στις εξαγωγές και η αποδεδειγμένη επιχειρησιακή ικανότητα των προϊόντων στο πεδίο, συντελεί αποφασιστικώς στην εξασφάλιση ξένων πελατών. Όταν τα εγχώρια προίόντα δεν πρωταγωνιστούν στα πεδία μάχης εντός και εκτός χώρας, επιδεικνύονται στα πεδία ασκήσεων ενώπιον ξένων επισήμων, όπως στην περίπτωση της DENIZKORDU.

To ULAQ οπλισμένο με κάλαθο ρουκετών Cirit και διπλό εκτοξευτή πυραύλων.

Γιατί όμως το Υπουργείο Άμυνας προέβη σε σχετική μνεία σε δημόσια ανάρτηση ενώ και ο επικεφαλής του κρατικού φορέα, μίλησε τόσο επαινετικά για ένα προϊόν όχι κάποιας κρατικής εταιρείας αλλά της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας; Απλώς επειδή αυτή είναι η εθνική πολιτική και η δουλειά Ντεμίρ, καθώς το κράτος μεριμνεί για την ευημερία του κλάδου συνολικώς και οι κρατικές επενδύσεις υποστηρίζουν ισοτίμως κρατικό και ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος υποστηρίχθηκε χρηματοδοτικώς από την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της συνεπούς εθνικής πολιτικής της γείτονος για αυτονόμηση στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών. Έτσι, διαπιστώνεται η αντίληψη των Τούρκων ιθυνόντων στην προώθηση και προβολή με κάθε τρόπο των επιτευγμάτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε σημείο ώστε να εντάσσονται ακόμη και σε επιχειρησιακά σενάρια συστήματα των οποίων η ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα ανωτέρω, ας τύχουν κατάλληλης επεξεργασίας εδώ, όπου όχι μόνο δεν υφίσταται συνεπής πολιτική ενισχύσεως της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά με την εμφάνιση της “κυβέρνησης αρίστων” το πρώτο που σκέφτηκαν οι αρμόδιοι ήταν η προώθηση αγορών συγκεκριμένων ξένων προϊόντων που βάπτισαν “εθνικά”…

Εκπρόσωποι ξένων στρατιωτικών αποστολών παρακολουθούν τα αντικείμενα της DV-DAY.

Οι Τούρκοι μιλάνε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες τους

Related Articles

Back to top button