Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος KC-135R Block 45 της Τουρκικής Αεροπορίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 5 Σεπτεμβρίου το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την παραλαβή του πρώτου αεροσκάφους εναερίου ανεφοδιασμού καυσίμου KC-135R που υποβλήθηκε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που τα φέρνει στην έκδοση Block 45. Το αεροσκάφος με αριθμό “0325” επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί για τις ανάγκες του προγράμματος.

Η αναβάθμιση των KC-135R της Αεροπορίας των ΗΠΑ (το τελευταίο εκ των οποίων τέθηκε σε υπηρεσία το 1961) στην έκδοση Block 45 ξεκίνησε με την ανάθεση συμβάσεως ύψους 910 εκατ. $ το 2009. Σκοπός του προγράμματος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του πιλοτηρίου με ψηφιακά όργανα σε οθόνες απεικονίσεως και του συστήματος διαχειρίσεως καυσίμου, από την εφαρμογή του προγράμματος PACER CRAG την περίοδο 1997-2001.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως Block 45 περιγράφεται ως αναβάθμιση Ηλεκτρονικών, Ναυτιλίας, Επιτηρήσεως/ Διαχειρίσεως Εναερίου Κυκλοφορίας (CNS/ATM) και οι εργασίες περιλαμβάνουν αντικατάσταση 63 εξαρτημάτων, μεταξύ των οποίων καλωδιώσεις, αναλογικά όργανα στο πιλοτήριο από νέες οθόνες υγρών κρυστάλλων, ραδιοϋψόμετρο, αυτόματο πιλότο και επεξεργαστές για αναβάθμιση υπολογιστών. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η συμβατότητα με τους κανόνες εναερίου κυκλοφορίας ώστε να διευκολύνονται οι πτήσεις του αεροσκάφους παγκοσμίως, όπως επιβάλει ο ρόλος του. Η εφαρμογή του προγράμματος στην Αεροπορία των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα επεκτείνει τον επιχειρησιακό βίο των αεροσκαφών μέχρι το 2040.

Καθώς προ καιρού είχαν εμφανισθεί πληροφορίες περί επικειμένης αντικαταστάσεως των 7 KC-135R στην Τουρκική Αεροπορία με τροποποιηθέντα Airbus που θα παραχωρούσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές, η υποβολή των παλαιών αεροσκαφών σε πρόγραμμα αναβαθμίσεως δείχνει να αλλάζει το σκηνικό.

Εννέα Αirbus A330 θα μετασκευάσει σε ιπτάμενα τάνκερ η Τουρκική Αεροπορία

Tags

Related Articles

Back to top button
Close