Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Εννέα Αirbus A330 θα μετασκευάσει σε ιπτάμενα τάνκερ η Τουρκική Αεροπορία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Τουρκική Αεροπορία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΚ) για την μεταβίβαση από αυτήν 9 επιβατικών αεροσκαφών Airbus A330-200 στην πρώτη. Τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση είναι η μετατροπή των αεροσκαφών σε “ιπτάμενα τάνκερ” για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Η κίνηση έρχεται σε μία περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις εταιρείες αερογραμμών ενώ και η Τουρκική Αεροπορία βλέπει τις απαιτήσεις για αποστολές μεγάλων αποστάσεων, τόσο από μαχητικά αεροσκάφη όσο και αεροσκάφη μεταφορών, να αυξάνονται. Είναι ενδεικτικές οι δύο εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην διάρκεια του 2020 στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείο, με σκοπό την υποστήριξη της τουρκικής στρατιωτικής επεμβάσεως στην Λιβύη.

Σήμερα η Tουρκική Αεροπορία αξιοποιεί 7 KC-135R που αγοράσθηκαν στην δεκαετία του 1990. Πρόκειται όμως για αεροσκάφος τεχνολογίας της δεκαετίας του 1950 (!) καθώς βασίζεται στο εμπορικό Boeing 707 που σήμερα έχει αποσυρθεί. Λόγω παλαιότητος, η συντήρηση του KC-135R είναι υψηλού κόστους ενώ ο επιχειρησιακός βίος του τύπου θεωρείται ότι φθάνει στο όριο το 2030.

Το Α330 είναι ένα σύγχρονο αεροσκάφος και η συντήρησή του είναι πιο οικονομική. Ως μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το KC-135R, μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου (245.000 λίβρες έναντι 200.000) και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται καλύτερα στην βασική αποστολή του. Ωστόσο, το Α330 έχει παρουσιασθεί και στην έκδοση Πολλαπλού Ρόλου Τάνκερ Μεταφορικό (MRTT) που διακρίνεται από μεγάλη προσαρμοστικότητα δύο ρόλων. Η μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε καύσιμο (245.000 λίβες – 111.000 κιλά) χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου, αφήνει χώρο για την μεταφορά πρόσθετων φορτίων (προσωπικό ή άλλα υλικά) στην καμπίνα μέχρι βάρους 99.000 λιβρών (45.000 κιλά).

Η μετασκευή των Α330 των Τουρκικών Αερογραμμών πριν παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία, θα γίνει με την εμπλοκή της Airbus και οι σχετικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε κέντρο συντηρήσεως της Τουρκικής Αεροπορίας. O μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών εν σχέσει με σήμερα, όπως και οι υψηλότερες επιδόσεις τους, θα αναβαθμίσουν την υποστήριξη αεροπορικών επιχειρήσεων μεγάλων αποστάσεων με εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμου από την Τουρκική Αεροπορία.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Πολεμική Αεροπορία με τα “παλιά Mirage”

Tags

Related Articles

Back to top button
Close