Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

F-15E έπληξαν εκκενωμένη βάση των ΗΠΑ στη Συρία για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων

Rheinmetall Lynx

Απίθανες ιστορίες προκύπτουν από την απότομη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ επί συριακού εδάφους, που διέταξε ο πρόεδρος Τράμπ οδηγώντας ουσιαστικά σε πλήρη απαξίωση όλων των προσπαθειών για επιρροή που είχε καταβάλει η υπερδύναμη τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην περιοχή. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) που διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Μέση Ανατολή και Ασία, έκρινε ότι δεν ήταν δυνατόν να αφεθούν πίσω σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών που οι εσπευσμένως αποχωρούσες δυνάμεις των ΗΠΑ αδυνατούσαν να μεταφέρουν μαζί τους.

Για το λόγο αυτό δόθηκε η εντολή σε δύο μαχητικά F-15E Strike Eagle της Αμερικανικής Αεροπορίας να πλήξουν τοποθεσία που χρησιμοποιούσαν ως προωθημένη βάση αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις στη Βόρειο Συρία. Στόχος ήταν επί της ουσίας ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου στο οποίο είχαν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών για δυνάμεις SOF που εκτελούσαν αποστολές επιτήρησης στην μεθόριο με την Τουρκία σε συνεργασία με δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης SDF και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Η απόφαση για να βομβαρδιστεί η τοποθεσία ελήφθη ως επιβεβλημένη μετά την προέλαση των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα αναφέρεται ότι έγινε απόπειρα να αποθαρρυνθούν με χαμηλές διελεύσεις υψηλής ταχύτητας από F-15 αλλά και ελικόπτερα Apache των ΗΠΑ που όμως «δεν είχαν αποτέλεσμα»!

Όταν πλέον έγινε σαφές ότι οι τουρκικές δυνάμεις κινούνταν για την κατάληψη της πρώην αμερικάνικης βάσης, διατάχθηκε ο βομβαρδισμός της, προκειμένου οι ποσότητες πυρομαχικών που ήταν εκεί να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Λίγο μετά την επιτυχημένη προσβολή από τα F-15E, ο εκπρόσωπος της Επιχείρησης INHERENT RESOLVE Σμήναρχος Myles B. Caggins, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ την ολοκλήρωση της αποστολής ως μέρος μιας «προσχεδιασμένης στρατηγικής για να περιοριστεί η χρησιμότητα της τοποθεσίας στις τουρκικές δυνάμεις».

Όπως ανέφερε ο σμήναρχος: «Στις 16 Οκτωβρίου αφότου όλο το προσωπικό της Συμμαχίας αναχώρησε μαζί με κρίσιμο τακτικό υλικό, δύο μαχητικά F-15E εκτέλεσαν με επιτυχία προσχεδιασμένη αποστολή προσβολής ακριβείας στο εργοστάσιο τσιμέντου Lafarge για την καταστροφή αποθήκης πυρομαχικών ώστε να περιοριστεί η στρατιωτική αξία της τοποθεσίας».

Και όλα αυτά φυσικά αφορούν όχι μια κατάσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και μια εχθρική δύναμη αλλά για την αντιμετώπιση αποτροπής του ενδεχομένου να τεθεί η τοποθεσία στον έλεγχο μιας συμμαχικής και φίλης χώρας. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ σε τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο, μόνο άνετα δεν αισθάνονται με την Τουρκία σε έδαφος όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις των δύο χωρών, παρά τα όσα αναφέρει σε επίπεδο δηλώσεων η Ουάσιγκτον περί… αξιόπιστου και πολύτιμου συμμάχου.

Ο πρώην προεδρικός απεσταλμένος στην διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του ISIS  Brett McGurk, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η στρατηγική πραγματοποίησης αεροπορικής προσβολής -αν και υπήρχε- ουδέποτε θεωρήθηκε ως μια «καλή λύση». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Ο βομβαρδισμός της τοποθεσίας ήταν μια λύση ανάγκης, όπως το σπάσιμο του γυαλιού (παρομοιάζοντας τη γνωστή διαδικασία ανάγκης για πυρασφάλεια σε κτήρια) στο πλαίσιο μιας κατάστασης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκκένωση. Μια λύση δηλαδή για το χειρότερο δυνατό σενάριο»!

Φαίνεται δε πιθανό ότι η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ερμήνευσε την ανακοίνωση του Τράμπ περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων ως «πράσινο φως» για την έναρξη επιχειρήσεων στην περιοχή, επισπεύδοντας δραματικά την ανάγκη για ταχεία εκκένωση. Αυτό ουσιαστικά άφησε ελάχιστα χρονικά περιθώρια για τη διαδικασία, με επακόλουθο την ανάγκη βομβαρδισμού της βάσης ώστε να καταστραφεί ο,τιδήποτε πολύτιμο έμεινε πίσω.

Τέλος, θα θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν μυστική μέχρι το 2018, όταν οι SOF των ΗΠΑ αποκάλυψαν κατά λάθος την παρουσία τους, μέσω χρήσης μιας εφαρμογής φυσικής κατάστασης FitBits, που πρόδωσε την ύπαρξη δραστηριότητας στην περιοχή.

\

 

\

Tags

Related Articles

Back to top button
Close