Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Τούρκοι μιλάνε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες τους

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η 15η συνάντηση της Ομάδος Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Πακιστάν στις 20-24 Δεκεμβρίου 2020, στάθηκε αφορμή για να αναδειχθεί από την ινδική ιστοσελίδα zeenews.india (με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό) η συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τουρκία. Η ιστοσελίδα σημειώνε τις αναφορές τουρκικών μέσων για την απόδοση εμφάσεως, μεταξύ άλλων, στον τομέα της συνεργασίας σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών προγραμμάτων παραγωγής και προμηθειών.

Η ιστοσελίδα ανέφερε συγκεκριμένως: Γνώστες εκ των έσω (insiders) πιστεύουν ότι η συνάντηση και οι συζητήσεις κατά την διάρκειά της ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου καθώς αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου ανταλλαγής τεχνολογίας πυρηνικών και πυραύλων μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικώς από τον αρχηγό του Πακιστανικού Στρατού Στρατηγό Bajwa, την μεταφορά τεχνολογίας πυρηνικών όπλων, στην οποία το Πακιστάν αναφέρεται ότι συμφώνησε. Η συνάντηση οργανώθηκε για να συζητηθoύν διαδικαστικές πτυχές της μεταφοράς τεχνολογίας που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα και ταυτοχρόνως να καλύψουν την διαδικασία“.

Σε αυτά, δεν υπήρχε παραπομπή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πηγή, όπως και για τα στοιχεία μεταφοράς τεχνολογίας πυραύλων στην Τουρκία που, όπως σημειώνεται, αποκτά με ταχείς ρυθμούς το Πακιστάν μέσω Κίνας. Πακιστανοί επιστήμονες εμφανίζονται να εργάζονται στην Τουρκία, προκειμένου αυτή να αναπτύξει ικανότητα παραγωγής πυραύλων, κίνηση η οποία περιγράφεται ως παραβίαση των συνθηκών και κανόνων μη διαδόσεως των πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν. Στο ίδιο μοτίβο, αναφέρεται: “Η επόμενη συνάντηση της Ομάδος Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου είναι προγραμματισμένη για το 2021 και οι εκ των έσω γνωρίζοντες (insiders) έχουν αποκαλύψει ότι και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να επιτευχθούν πριν την επόμενη συνάντηση οι ακόλουθοι στόχοι: ταχεία διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας πυραύλων, ανάπτυξη ικανότητος παραγωγής φυγοκεντρητών στην Τουρκία, προμήθεια μικρών οπλισμένων τουρκικών drone από το Πακιστάν, προμήθεια μικρών τουρκικών drone μεγάλης ακτίνος από τον Πακιστανικό Στρατό“.

Το δημοσίευμα συνέχιζε με ιστορική αναδρομή των επιδόσεων του Πακιστάν ως προς την προμήθεια και πώληση πρώτων υλών για πυρηνικά όπλα στην μαύρη αγορά, σημείωνε την απειλή της παγκόσμιας τάξης από αυτή την συνεργασία Άγκυρας – Ισλαμαμπάντ και κατέληγε ότι επειδή οι συγκεκριμένες συναλλαγές έχουν εξοργίσει τις δυτικές χώρες όπως και χώρες των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι οποίες πλέον αποσυνδεόνται από το Πακιστάν, σχεδιάζουν να αναλάβουν δράση εναντίον τους, υποβαθμίζοντας το Πακιστάν σε “παρία” του ισλαμικού κόσμου. Τα τελευταία δεν επιβεβαιώνονται ιδιαιτέρως, τουλάχιστον στο προσκήνιο, δεδομένου ότι ενδεικτικώς, οι ΗΠΑ δεν έφεραν αντίρρηση στην πώληση μηχανών αμερικανικής προελεύσεως για τις κορβέτες που έχει παραγγείλει το Πακιστάν από την Τουρκία.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δώσει τελευταίως μια σαφή ένδειξη για την πρόθεσή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μιλώντας στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 ενώπιον επιχειρηματιών σε εκδήλωση του κόμματός του ΑΚΡ, ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβήτησε τις διεθνείς συνθήκες ελέγχου όπλων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να μην επιτρέπεται στην Τουρκία να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο: «Ορισμένες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Όχι μόνο μία ή δύο. Αλλά εγώ δεν μπορώ να διαθέτω. Δεν το δέχομαι αυτό. Δεν υπάρχει σχεδόν αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο που να μην διαθέτει πυρηνικές κεφαλές».

Λίγο αργότερα και σε ανύποπτο χρόνο, ο Ετέμ Σαντσάκ, πρόεδρος της τουρκοκαταριανής BMC, είχε δώσει μια επίσης σαφέστατη ένδειξη περί των τουρκικών ενεργειών για πυρηνικά όπλα. Μιλώντας στις 10 Οκτωβρίου 2019 στο 10ο Οικονομικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, για τον απώτερο στόχο της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών, είπε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα κατασκευάσει εντός των επομένων 5-6 ετών διηπειρωτικό πύραυλο πυρηνικής κεφαλής! Ο επιχειρηματίας, χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο τομέα “παρθένο” από πλευράς επενδύσεων και έκανε την πρόβλεψη ότι αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη αύξηση.

Έχουν ενδιαφέρον δύο στοιχεία:

α) ο Σαντσάκ είναι προσωπικός ευνοούμενος του Ερντογάν, συνεπώς είναι φυσικό να θεωρείται ότι στηρίζεται σε αξιόπιστες πληροφορίες για την κυβερνητική πολιτική.

β) ο Ερντογάν στην προαναφερθείσα ομιλία του απευθυνόταν σε κοινό από τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και ο Σαντσάκ, σαφείς ενδείξεις ότι επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένου εξάλλου ότι αυτό ακριβώς ήταν και το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο Σαντσάκ στο συγκεκριμένο φόρουμ. Δηλαδή η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει φανερά σε ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, στο πλαίσιο της κεντρικής κρατικής πολιτικής για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Οι δύο ανωτέρω δημόσιες παρεμβάσεις, υπενθυμίζουν παλαιότερες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί του στόχου αναπτύξεως βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 2.000 χλμ., που ούτως ή άλλως η συγκεκριμένης τάξεως επίδοση, δεν πρέπει να αφήνει οιαδήποτε αμφιβολία για την επιχειρησιακή χρήση. Το διαστημικό πρόγραμμα, είναι μια άριστη βιτρίνα για την κάλυψη της αναπτύξεως πυραύλων που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές. Απλώς ο Σαντσάκ, έδωσε μια εικόνα για το χρονοδιάγραμμα, δείχνοντας ότι οι σχετικές εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο στόχος είναι κοντινός. Σημειώνεται εδώ ότι προ έτους περίπου, ο Olli Heinonen, πρώην αρχιεπιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, σχολίασε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί στο κατώφλι ενός πυρηνικού όπλου σε 4 ή 5 έτη ή και νωρίτερα, με σοβαρή εξωτερική βοήθεια.

Ανεξαρτήτως της επιδράσεως που μπορεί να έχει η άσχημη πορεία της τουρκικής οικονομίας στην διάρκεια του 2020, η οποία συνεχίζεται, ασχέτως των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ με τις οποίες επιδιώκεται επαναπροσέγγιση και αδιαφορώντας για το ότι θα είναι η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που θα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες περί μη διαδόσεως των πυρηνικών όπλων, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί κεντρικό στόχο του Ερντογάν η απόκτηση πυρηνικών όπλων εγχωρίας αναπτύξεως.

Διαστημικοί πύραυλοι, τορπίλες… Πάλι βαρετά πράγματα εγκαινίασε ο Ερντογάν

Tags

Related Articles

Back to top button
Close