Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκική αντιναρκωτική επιχείρηση στην Μεσόγειο – Θα αφυπνιστούν οι ελληνικές Αρχές;

Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 2 Ιουνίου οι τουρκικές υπηρεσίες κατάσχεσαν 1.071 κιλά ηρωΐνης στην διάρκεια επιχειρήσεως κατά του πλοίου “Commander Tide” με σημαία Δημοκρατίας Κονγκό. Η επιχείρηση αναλήφθηκε από την Υπηρεσία Κατά Εγκλημάτων Ναρκωτικών του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αιτήθηκε συνδρομής από το Υπουργείο Αμύνης ώστε να διατεθούν μέσα του ναυτικού. Πράγματι διατέθηκε η φρεγάτα GEMLIK που απέπλευσε από την Μερσίνα στις 30 Μαΐου και κατευθύνθηκε για περιπολία ανοικτά του Σουέζ όπου εντόπισε το ύποπτο πλοίο κι άρχισε να το παρακολουθεί. Η φρεγάτα διέθετε οργανικό ελικόπτερο S-70 Seahawk και σε αυτήν επέβαιναν δύο ομάδες υποβρυχίων καταστροφών του Τμήματος Ειδικών Δυνάμεων Μερσίνης της τοπικής Διοικήσεως Ναυτικού. Επικουρικά συμμετείχαν μέσα της Ακτοφυλακής και συγκεκριμένα δύο Πλοία Έρευνας – Διάσωσης Ανοιχτής Θαλάσσης που φιλοξενούν οργανικό ελικόπτερο AB-412 κι απέπλευσαν από το Ακσάζ.

Η βατραχάνθρωποι πραγματοποίησαν τυπική επιχείρηση Μη Συναινετικής Νηοψίας (VBSS) με την πρώτη ομάδα να επιβιβάζεται από καθελκυσθείσα ταχύπλοη λέμβο. Η δεύτερη ομάδα, 4μελής, που καταρριχήθηκε από το ελικόπτερο με Fast Rope, ακολούθησε μετά από 20 και πλέον λεπτά… Χωρίς αντίσταση από το εννιαμελές πλήρωμα, το πλοίο οδηγήθηκε στον Ναύσταθμο του Ακσάζ όπου και ερευνήθηκε διεξοδικώς.

Η Επιχείρηση ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ALPER AL (μέλος της Ακτοφυλακής που φονεύθηκε σε βομβιστική επίθεση στις 22-5-2016) αποτελούσε συνέχεια αναλόγων επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι τουρκικές Αρχές, με απώτερο σκοπό την «Επίδειξη Σημαίας» σε κρίσιμες για τα συμφέροντα της Τουρκίας περιοχές και την ενίσχυση του κύρους της χώρας, αποδεικνύοντας στην πράξη τις ικανότητες αστυνομεύσεως πέραν των εθνικών συνόρων. Το περιστατικό έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικώς Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη επιχείρηση νοτίως της Κρήτης, μόνο με μέσα της τουρκικής Ακτοφυλακής. Σε αυτήν (Επιχείρηση ALBATROS) είχαν κατασχεθεί 13,6 τόννοι μαριχουάνας. Από τα σχετικά βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί τότε, είχε φανεί ότι το προσωπικό της Ακτοφυλακής, παρόλο που ενεργούσε από αέρος με ελικόπτερο και με ταχύπλοη λέμβο, αντιμετώπισε δυσκολίες στην επιβίβαση στο πλοίο. Προφανώς η εντοπισθείσα ανεπάρκεια του προσωπικού της Ακτοφυλακής, οδήγησε αυτή την φορά στην πρωταγωνιστική συμμετοχή του Τουρκικού Ναυτικού και των ειδικών του δυνάμεων, αποδεικνύοντας ότι αφενός οι τουρκικές υπηρεσίες προβαίνουν ταχέως στην εξαγωγή διδαγμάτων, αφετέρου ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός του κρατικού μηχανισμού σε κρίσιμες περιπτώσεις, θεωρώντας αυτονόητη την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αλλαγή νοοτροπίας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο διά του ΓΕΕΘΑ. Υπήρχε ευθυνοφοβία και διστακτικότητα χρησιμοποιήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων σε υποστηρικτικό ρόλο αναλόγων περιπτώσεων, εξαιτίας νομικών επικλήσεων σχετικών με την συμμετοχή μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις ασφαλείας. Από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ζητηθεί κατά καιρούς η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων με την διάθεση μέσων, όπως ελικόπτερα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, για την μεταφορά ομάδων επεμβάσεως της ΜΥΑ/ΛΣ. Το επιχείρημα, που πλέον έχει αρχίσει να κατανοείται, είναι ότι τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εκτελούν την επιχείρηση αλλά απλώς χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των ομάδων επεμβάσεως, είτε του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είτε της ΕΛΑΣ.

Μπορεί το πνεύμα να έχει αρχίσει να αλλάζει ωστόσο, για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα ακολουθεί στην Τουρκία. Δεδομένου ότι πληροφορίες για ύποπτα καράβια λαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς και φίλες χώρες, η Ελλάδα, που έχει άριστες σχέσεις με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΠΑ, θα έπρεπε να «κυριαρχεί» από απόψεως Πληροφοριών και δράσεως στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι το “Commander Tide” είχε αποπλεύσει από λιμένα της Αιγύπτου και κατευθυνόταν στην Ελλάδα… Μια ματιά στον χάρτη και το σημείο που έγινε η επέμβαση, οδηγεί ευλόγως στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε στο πλοίο να προσεγγίσει περισσότερο την Κρήτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ενδεχόμενο επεμβάσεως των ελληνικών Αρχών.

Related Articles

Back to top button
Close