Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τάγματα καταδρομών στις τουρκικές Τεθωρακισμένες και Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες στον Έβρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής ασκήσεως από καταδρομείς της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης. Η 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εδρεύει στην Αδριανούπολη, όπου και το λεγόμενο “προγεφύρωμα” στην δυτική όχθη του ποταμού Έβρου.

Η ανάρτηση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ετών ότι πέραν των Σχηματισμών των Ταξιαρχιών Καταδρομών που έχουν αναπτυχθεί ραγδαίως, ο Τουρκικός Στρατός έχει συγκροτήσει και τάγματα καταδρομών ως οργανικά των “βαρέων” Σχηματισμών της 1ης Στρατιάς.

Οι καταδρομείς παρουσιάστηκαν με τυφέκια ΜΡΤ-76 των 7,62 mm και ΗΚ-33Ε των 5,56 mm.

Στο τεύχος 46 (Μάρτιος – Μάιος 2021) του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, γράφαμε σε σχετικό αναλυτικό αφιέρωμα: “Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε τα τελευταία έτη όπως έχει αναλύσει ο Χρήστος Μηνάγιας, είναι η παρατηρούμενη συγκρότηση ενός Τάγματος Καταδρομών σε κάθε Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των 2ου και 5ου Σωμάτων Στρατού της 1ης Στρατιάς! Με δεδομένη δύναμη έξι Μηχανοκινήτων και δύο Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι στην 1η Στρατιά υφίσταται διασκορπισμένη δύναμη δύο επιπλέον Ταξιαρχιών Καταδρομών“!

Επιπλέον αυτών των 8 ταγμάτων καταδρομών, η 1η Στρατιά διαθέτει ήδη τις 23η, 41η και 47η Ταξιαρχίες Καταδρομών. Συνολικώς, στην Θράκη υφίσταται συγκεντρωμένος είτε διασκορπισμένος ένας επίλεκτος “μικρός στρατός” με σαφή επιθετικό προσανατολισμό, ικανός για εκτέλεση αεροκινήτων επιχειρήσεων, είτε αιφνιδίων επιθετικών επιχειρήσεων βιαίας διαβάσεως του ποταμού.

Η εξέλιξη, αναδεικνύει την προσπάθεια ενισχύσεως της δυνάμεως κρούσεως ακόμη και των “βαρέων” τουρκικών Σχηματισμών Τεθωρακισμένων και Πεζικού, με μία επίλεκτη μονάδα καταδρομών, η οποία προφανώς θα ενεργήσει ως “αιχμή” μιας προσπάθειας επί του Έβρου. Τέτοιες ενέργειες των ταγμάτων καταδρομών, θα αποβλέπουν στην εξασφάλιση των πρώτων προγεφυρωμάτων, επιτρέποντας εν συνεχεία στο Μηχανικό να αναπτύξει τις συλλογές πλωτών γεφυρών από τις οποίες κατόπιν θα διοχετευθούν τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Τα ανωτέρω, αντικατοπτρίζουν την κάθετη αύξηση της τουρκικής απειλής και στην Θράκη, μέσω της ενισχύσεως των επιλέκτων Σχηματισμών πεζικού, όπως αντιστοίχως ισχύει και στο Θέατρο Επιχειρήσεων του Αιγαίου. Σημειώνεται ότι ήδη στον τουρκικό στρατό υφίστανται 17 Ταξιαρχίες Καταδρομών, τυπικής δυνάμεως 4 ταγμάτων εκάστη.

Στιγμιότυπο από την άσκηση του 4ου Τάγματος Καταδρομών του Συντάγματος Καταδρομών στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο χρησιμοποιούμενος οπλισμός είναι ΜΡΤ-55 των 5,56 mm.

Μία ημέρα πριν, στις 30 Οκτωβρίου, είχε αναρτηθεί ανάλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα από το 4ο Τάγμα Καταδρομών του Συντάγματος Καταδρομών που εδρεύει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η ύπαρξη και τετάρτου τάγματος, επιβεβαιώνει και την ενίσχυση του συγκεκριμένου Συγκροτήματος που πλέον λαμβάνει και αυτό μορφή Σχηματισμού Ταξιαρχίας Καταδρομών, επί της ουσίας.

Η απειλή των τουρκικών Ταξιαρχιών Καταδρομών στο Αιγαίο

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close