Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Τούρκοι “μας δείχνουν” τον AGM-84K SLAM-ER για ναυτική κρούση

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Βίντεο με στιγμιότυπα από την άσκηση MAVI VATAN δημοσιοποίησε το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης στις 8 Μαρτίου. Σε αυτό, κυριαρχούν πλάνα απογειώσεων μαχητικών F-16 κι εν συνεχεία πτήσεων επάνω από πολεμικά πλοία, γεγονός που σημαίνει ότι επρόκειτο για πτήσεις εκπαιδεύσεως σε αποστολές Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ).

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-επιφανείας AGM-84K SLAM-ER σε επιχειρησιακή και όχι πτήση δοκιμών. Συγκεκριμένα, σε F-16D της 193 Μοίρας διακρίνεται εκπαιδευτικό βλήμα CATM-84K-1A που χρησιμοποιείται για λόγους ασκήσεως στο συγκεκριμένο σενάριο.

Είχαμε αναφερθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο όπλο αποκτήθηκε από την Τουρκική Αεροπορία με προφανή σκοπό την χρησιμοποίησή του εναντίον στόχων επιφανείας, παρά το ότι κατά βάση θεωρείται πύραυλος για καταστροφή στόχων στην ξηρά, καθώς αποκαλείται “Πύραυλος Επιθέσεως Ξηράς Εξ Αποστάσεως – Εκτεταμένης Αποκρίσεως (Standoff Land Attack Missiles – Expanded Response).

Η σύμβαση είχε ανατεθεί το 2007 και αφορούσε 48 βλήματα, τα οποία παραδόθηκαν την διετία 2016-2017, όταν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 Block 40/50.

H κατεύθυνση του βλήματος γίνεται με συνδυασμό INS/GPS και η τερματική καθοδήγηση μέσω υπερύθρου (IR) αισθητήρα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον πρόκειται για παθητική καθοδήγηση, ο στόχος δεν έχει προειδοποίηση από εκπομπή ραντάρ, όπως ισχύει με τους πυραύλους Exocet και Harpoon, οι οποίοι στην τερματική φάση χρησιμοποιούν ραντάρ για εντοπισμό του στόχου.

Άλλο ενδιαφέρον σημείο του AGM-84K SLAM-ER, είναι ότι μπορεί να αναλάβει τον έλεγχό του ιπτάμενος από το μαχητικό που τον εκτοξεύει (Man in the Loop) και να του αλλάξει στόχο, σε περίπτωση που κατά την πτήση του πυραύλου διαπιστωθεί ότι ο αρχικός στόχος έχει εξουδετερωθεί. Στην περίπτωση αυτή, αποδοτικότερη είναι η βολή του πυραύλου από διθέσιο αεροσκάφος (όπως στα στιγμιότυπα του τουρκικού βίντεο) ώστε το δεύτερο μέλος του πληρώματος να λειτουργεί ως Weapon Systems Officer.

H Τουρκική Αεροπορία διαθέτει το δικό της “υποκατάστατο Exocet” – Και όχι μόνο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close