ΤΑΜΣ ZEUS-2023 στην Κύπρο: Συνεκπαίδευση καταδρομέων με Βρετανούς Ranger
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Άσκηση μικρής κλίμακας μεταξύ τμημάτων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας, πραγματοποιήθηκε προ ημερών επί κυπριακού εδάφους. Από το σχετικό υλικό που αποδέσμευσε το ΓΕΕΦ, αναγνωρίζεται ότι από πλευράς Εθνικής Φρουράς συμμετείχε προσωπικό της 33 Μοίρας Καταδρομών της Διοίκησης Καταδρομών και από βρετανικής πλευράς διμοιρία του Συντάγματος Ranger.
Το βρετανικό Σύνταγμα Ranger συγκροτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021 και αποτελείται από τέσσερα τάγματα ικανά για Ειδικές Επιχειρήσεις. Οι μονάδες αυτές έχουν ως αποστολή την υποστήριξη ξένων συμμαχικών δυνάμεων αναπτυσσόμενες στο εξωτερικό. Με βάση τον γεωγραφικό καταμερισμό Περιοχών Ευθύνης, στην Κύπρο ασκήθηκε προφανώς προσωπικό του 4ου Τάγματος Ranger, που είναι προσανατολισμένο στην Μέση Ανατολή.
Η ΤΑΜΣ είχε ως βασικό τακτικό σενάριο της εκτέλεση Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας (Direct Action) σε ορεινό περιβάλλον, όπου τα τμήματα μεταφέρθηκαν με αεροκίνηση, την οποία υλοποίησαν δύο ελικόπτερα Puma HC Mk2. Τρία ελικόπτερα του τύπου αναπτύχθηκαν σε βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, προερχόμενα από την 33η Μοίρα, για να ενταχθούν στην 84η Μοίρα, αντικαθιστώντας τα ελικόπτερα Bell Griffin HAR Mk.2 (Bell 412EP), με κύριο έργο τις αποστολές Έρευνας & Διάσωσης.
Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, αναφέρει:
Σκοπός της άσκησης ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων στις διαδικασίες σχεδίασης και εκτέλεσης αγώνα σε κατοικημένους τόπους, σε ορεινό περιβάλλον. Ειδικότερα, τα επιμέρους σενάρια περιλάμβαναν αερομεταφορά και εκτέλεση άμεσης επιθετικής ενέργειας σε ορεινό περιβάλλον, εκπαίδευση στον πύργο καταρρίχησης και εξάσκηση του προσωπικού σε αντικείμενα πρώτων βοηθειών πεδίου μάχης.
Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Γενικός Επιθεωρητής της Εθνικής Φρουράς, Υποστράτηγος Νεόφυτος Παχουλίδης ο οποίος, αφού συγχάρηκε το προσωπικό για την άρτια σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης, επισήμανε τη σημασία πραγματοποίησης κοινών εκπαιδεύσεων για την αύξηση του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχο προσωπικό των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας με αυτό τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Και ενάεριο RFHUNTER® επί drone από την κυπριακή SignalGeneriX