Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πρόσκληση στην ΕΛΑΣ για συμπόσιο ελευθέρων σκοπευτών στην Κίνα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πρόσκληση για συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε διεθνές συμπόσιο έχει αποστείλει από τις 28 Μαρτίου η αστυνομία της Κίνας, με εξειδικευμένο αντικείμενο αυτό των ελευθέρων σκοπευτών. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση της Ένοπλης Αστυνομικής Δυνάμεως (CPAP) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αφορά δύο εκπροσώπους της ΕΛΑΣ για επίσκεψη στο Διεθνές Συμπόσιο Ελευθέρων Σκοπευτών που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο μεταξύ 18-22 Ιουνίου.

Κύριο αντικείμενο του Συμποσίου είναι η ανταλλαγή απόψεων αναφορικώς με τον ρόλο των ελευθέρων σκοπευτών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πεδίο της μάχης, τον τρόπο εκπαιδεύσεως και τις τακτικές όπως και τον εξοπλισμό που αναπτύσσονται. Αυτονοήτως η συμμετοχή κρίθηκε χρήσιμη από κάθε άποψη.

Η πρόσκληση για το Great Wall 2019 International Special Sniping Symposium που διοργανώνει το Ειδικό Κολλέγιο Αστυνομίας της CPAP, απευθύνεται στον διευθυντή της Διευθύνσεως Αστυνομικής Συνεργασίας, με σκοπό την εκτενή συζήτηση θεμάτων διμερούς αστυνομικής συνεργασίας και σε έναν αξιωματικό της ΕΚΑΜ, έμπειρο σε θέματα ελευθέρων σκοπευτών.

Οι αντιπροσωπείες που θα παραστούν, καλούνται να πραγματοποιήσουν μία διάλεξη για την θεωρία των ελευθέρων σκοπευτών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, την εκπαίδευση ελευθέρων σκοπευτών, την εκπαίδευση ταλαντούχων ελευθέρων σκοπευτών, τις τακτικές επιχειρήσεων ελευθέρων σκοπευτών, την ανάπτυξη εξοπλισμού ελευθέρων σκοπευτών. Στο πλαίσιο του συμποσίου, οι αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν την βάση εκπαιδεύσεως της CΡΑΡ στο Gaoling.

Σημειώνεται ότι η CPAP είναι επί της ουσίας δύναμη χωροφυλακής, όπως αποδίδει περιφραστικά ο τίτλος της, εξού και όπως αναφέρεται στους σκοπούς του συμποσίου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ρόλο των ελευθέρων σκοπευτών “στο πεδίο της μάχης” και όχι σε μια τυπική ανταπόκριση αστυνομικών δυνάμεων σε κάποιο περιστατικό με τρομοκράτες.

Μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας της Κίνας υφίσταται Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας (Ν. 3963/2011) η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Αυγούστου 2011 ενώ η κινεζική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την δυνατότητα διαρκούς, διά ζώσης, διμερούς επικοινωνίας σε θέματα ασφαλείας και καταπολεμήσεως της τρομοκρατίας. Προσβλέπει επίσης στην ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μέσω αυξήσεως των επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων στην Κίνα και σε αυτό το πλαίσιο ήδη στελέχη της ΕΛΑΣ έχουν λάβει μέρος σε παρόμοιας θεματολογίας συναντήσεις στο Πεκίνο το 2017 και το 2018.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, σε επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, είχε επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ομάδα ΔΕΛΤΑ και τις επιχειρήσεις της. Οι Κινέζοι μάλιστα αντέγραψαν την ελληνική μονάδα ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την κατήργησε, με επιπτώσεις οι οποίες δεν άργησαν να γίνουν αισθητές στην δημόσια ασφάλεια.

 

 

Related Articles

Back to top button