Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Και ενάεριο RFHUNTER® επί drone από την κυπριακή SignalGeneriX

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX που δραστηριοποιείται δυναμικά στον χώρο των αμυντικών εφαρμογών και τεχνολογιών, παρουσίασε στην έκθεση DEFEA 2023 ένα νέο προϊόν που εξέλιξε. Πέρυσι είχε κάνει την έκπληξη, αποκαλύπτοντας στην EUROSATORY 2022 την φορητή συσκευή Ηλεκτρονικού Πολέμου RFHUNTER®.

Πρόκειται για σύστημα ραδιογωνιομετρήσεως (Direction Finder) που λειτουργεί πλήρως παθητικά αφού δεν εκπέμπει και προορίζεται για τον εντοπισμό εκπομπών και την ανάλυση σημάτων ασυρμάτων επικοινωνιών (COMINT). Το σύστημα, καθώς είναι φορητό υπό ενός ανδρός, επιτρέπει ακόμη και σε μια μικρή περίπολο να παρακολουθεί εκπομπές επικοινωνιών σε μία περιοχή, αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τυχόν εχθρική παρουσία και την ακριβή θέση της.

Στην DEFEA 2023, το περίπτερο της εταιρείας “κοσμούσε” μία παραλλαγή του RFHUNTER®, με διαφορετικού τύπου κεραία, τετραπλής διατάξεως. Αυτή η νέα έκδοση προορίζεται για τον εντοπισμό εκπομπών υψηλών συχνοτήτων (HF) ενώ η αρχική έκδοση του συστήματος με την χαρακτηριστική κεραία θόλου, προορίζεται για εντοπισμό εκπομπών χαμηλών συχνοτήτων (AM/FM).

(ΣΔΒ 2023)

Το επόμενο βήμα, ήταν η εγκατάσταση της νέας εκδόσεως του συστήματος σε ένα drone, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εναέρια έκδοση. Στην εναέρια μορφή του, ο “κυνηγός” COMINT, έχει αυξημένη ακτίνα εντοπισμού λόγω του υψομέτρου στο οποίο δύναται να ανυψωθεί και να λειτουργήσει. Το σύστημα, έχει δυνατότητα εντοπισμού μέχρι 2.048 εκπομπών ταυτοχρόνως και ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με απομακρυσμένο Σταθμό Διοικήσεως & Ελέγχου. Συνδυασμός μιας επίγειας μονάδος RFHUNTER® με μία εναέρια, επιτρέπει αυτομάτως βελτιωμένα και ταχύτερα αποτελέσματα τριγωνομετρήσεως και συνολικώς ανώτερη αποτύπωση εικόνας και συνεπώς, αντίληψη καταστάσεως.

Οι ρυθμοί της εταιρείας, όπως και τα λεγόμενα του ιδρυτή της Δρ. Τάσου Κουνούδη, αποπνέουν αυτοπεποίθηση από πλευράς εμψύχου δυναμικού και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, στοιχεία τα οποία ενισχύονται από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ήδη από διάφορες αγορές του εξωτερικού. Εάν σκεφτούμε ότι μόλις συμπληρώνεται χρόνος από την πρώτη εμφάνιση του RFHUNTER®, αυτό είναι απολύτως δηλωτικό.

Φορητό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου από την Κυπριακή SignalGeneriX

Tags

Related Articles

Back to top button
Close