Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

ΤΑΛΩΣ 1: Γαλλικά Rafale εναντίον της Κυπριακής αεράμυνας

Από το Υπουργείο Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση στις 17 Φεβρουαρίου κοινής ασκήσεως μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος συνεργασίας.

Η άσκηση υπό την επωνυμία “ΤΑΛΩΣ 1”, πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μέρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου και Εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτήν συμμετείχαν επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale τα οποία απονηώθηκαν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Επρόκειτο για την τρίτη άσκηση συνεργασίας που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο μερών.

Κατά το ΥΠΑΜ, η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης, επιβεβαιώνει το αναβαθμισμένο επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς και ταυτόχρονα τη στενή συνεργασία φίλιων και γειτονικών χωρών στην κοινή αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας και ασύμμετρων απειλών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνονται αυτοκινούμενα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M1 και TOR-M1, τα οποία δοκιμάσθηκαν στην αντιμετώπιση (εντοπισμός, εγκλωβισμός, πρόσκτηση) των χαμηλά ιπταμένων Rafale, που είχαν ως αποστολή την προσβολή σταθερών στόχων.

Την άσκηση παρακολούθησε ο υπουργός Αμύνης Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος μετά το πέρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα υπάρξουν κι άλλες κοινές ασκήσεις με την Γαλλία, που έχουν σχέση με την αεροπορία, την αεράμυνα και το ναυτικό. Θα συμμετάσχουν και μονάδες των ΟΥΚ, ενώ ασκήσεις θα γίνουν και με την συμμετοχή φρεγατών που συνοδεύουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Πιστεύω ότι θα είναι μια συνεχής προσπάθεια, που στόχο έχει την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς».

Για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου έχει προγραμματισθεί επίσκεψη της υπουργού Αμύνης της Γαλλίας Φλορίν Παλίν, η οποία θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ομόλογό της. Κατά την επίσκεψη αυτή, θα γίνει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση των κινδύνων στην περιοχή και θα καθοριστούν ενέργειες για την συνέχιση της συνεργασίας.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close