Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Άσκηση SAR Ελλάδος – Κύπρου

Rheinmetall Lynx

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/21». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας & Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας ΥΔΡΑ (F452) και ελικοπτέρου AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυαγοσωστικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ελλάδος. Το σενάριο αφορούσε αεροδιακομιδή τραυματία από πλοίο στην ανοικτή θάλασσα και ως εκ τούτου τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας & Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί τη δεύτερη προγραμματισμένη δραστηριότητα, εντός του 2021, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα Έρευνας & Διάσωσης, μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Τουρκία ανακοίνωσε μονομερώς επέκταση της περιοχής ευθύνης για Έρευνα & Διάσωση, που καλύπτει και την μονομερώς χαραχθείσα περιοχή ανατολικώς Κρήτης μέχρι Κύπρο, την οποία η Άγκυρα ανακήρυξε ως υφαλοκρηπίδα της. Μετά την εξέλιξη αυτή, η τακτική πραγματοποίηση ασκήσεως Έρευνας & Διάσωσης στην εν λόγω περιοχή από την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι απαραίτητη για την επίδειξη και δοκιμή επιχειρησιακής ικανότητος εκπληρώσεως της αρμοδιότητος εντός των FIR Αθηνών και FIR Λευκωσίας.

Νέα τουρκική επίθεση ως προς την ζώνη αρμοδιότητας SAR

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close