Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018” Η συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ

Ουσιαστική όσο και «αθέατη» ήταν η συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ στην άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018».

Ειδικότερα από τις λιγοστές πληροφορίες που έγιναν γνωστές επιχειρησιακή Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πραγματοποίησε άλμα ελεύθερης πτώσης HALO σε περιοχή της ζώνης επιχειρήσεων του Δ ΣΣ, υποστηρίζοντας φίλιες μονάδες πριν από την εκτέλεση κύριας αντεπιθετικής ενέργειας.

Ειδικότερα το άλμα που έγινε υπό συνθήκες πλήρους σκότους από αεροσκάφος C-130H Hercules της ΠΑ, επέτρεψε τη διενέργεια αφανούς διείσδυσης προς την περιοχή του στόχου όπου εκτελέστηκε αναγνώριση και εντοπισμός εχθρικών στόχων .

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Οκτωβρίου υπό απόλυτο σκότος με τους καταδρομείς να ασφαλίζουν διόδους από τις οποίες στη συνέχεια προωθήθηκαν άρματα μάχης.

Στην τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» προβλεπόταν και η εκτέλεση άλματος ελεύθερης πτώσης από ομάδα του ΕΤΑ το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε εξ αιτίας των ισχυρών έντασης ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του προσωπικού στο τέλος της άσκησης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, ομάδα του ΕΤΑ συμμετείχε επιδεικνύοντας μέρος του ειδικού εξοπλισμού που διαθέτει για κατάδειξη στόχων σε μαχητικά της ΠΑ.

Είναι γνωστό ότι προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων μεταξύ των οποίων και αλεξιπτωτιστές του ΕΤΑ μπορούν να δράσουν σε ρόλο JTAC, συντονίζοντας αεροπορικές προσβολές στο πεδίο της μάχης προκειμένου να υποστηρίξουν ευρύτερες φίλιες επιχειρήσεις, επιφέροντας με αυτόν τον τρόπο καίριες απώλειες στον αντίπαλο.

Χαρακτηριστική απαίτηση αυτής της μορφής αποστολών είναι ο απόλυτος συντονισμός μεταξύ των τμημάτων στο έδαφος και στον αέρα, ενώ τα όσα προαναφέρθηκαν δύναται να εκτελεστούν στο απόλυτο σκοτάδι  προκειμένου να επιτευχθούν οι μέγιστες πιθανότητες ασφαλούς διείσδυσης μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Όπως αναφέρθηκε οι Ειδικές Δυνάμεις ενσωματώνουν, ορισμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες που ταιριάζουν στο σύγχρονο τρόπο πολέμου. Είναι ταχυκίνητες, διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός, μπορούν να μεταφερθούν και να πολεμήσουν οπουδήποτε και διαθέτουν μια ξεχωριστή αφοσίωση στον αντικειμενικό σκοπό που εξασφαλίζεται μέσω της σκληρής εκπαίδευσης..

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close