Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε προχωρημένο στάδιο το DELAER RX-3

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρά ορισμένες καθυστερήσεις, το πρόγραμμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους DELAER RX-3 που αναπτύσσει το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελίσσεται κανονικά. Αν και το έργο αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ζητήματα που ανέκυψαν και αντιμετωπίσθηκαν, μετατόπισαν ελαφρώς το χρονοδιάγραμμα.

Από τον Φεβρουάριο, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αεροχήματος, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας CFT (Carbon Fiber Technologies) στο Κιλκίς. Ακολούθησαν από την ομάδα του ΑΠΘ οι στατικές δοκιμές του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί, όπου αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν.

Εντός Απριλίου έχει προγραμματισθεί η μεταφορά του αεροχήματος στις εγκαταστάσεις της INTRACOM DEFENSE (IDE) όπου θα εγκασταθούν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα – αισθητήρες που έχουν προβλεφθεί. H ΙDE έχει αναλάβει την κατασκευή των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του UAV. Κατόπιν, με το RX-3 σε πλήρη μορφή, θα γίνουν στατικές δοκιμές με τον κινητήρα σε λειτουργία και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πτητικό σκέλος.

Η φάση αυτή θα διεξαχθεί στο μικρό αεροδρόμιο Μύρινας Καρδίτσας, όπου φιλοξενείται η τοπική αερολέσχη. Εκεί, θα γίνουν αρχικώς κάποιες δοκιμαστικές τροχοδρομήσεις του RX-3 και όταν όλα κριθούν ικανοποιητικά, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.

Το DELAER RX-3 είναι πειραματικό πρωτότυπο που αναπτύσσεται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΑΠΘ. Με την συνεργασία της IDE, θα διερευνηθούν οι προοπτικές βιομηχανοποίησης και εμπορικής εκμετάλλευσης προς κάλυψη διαφόρων εφαρμογών.

Μήπως με το RX-3 DELAER να περάσουμε στα Loitering Munition;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close