Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Έγκριση σχεδίου εξυγιάνσεως των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απόφαση επικύρωσης του σχεδίου εξυγιάνσεως των ναυπηγείων Ελευσίνας στην αμερικανική ONEX, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου για το νέο ασφαλιστικό.

Κατόπιν αυτής της εξελίξεως, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταβιβάσεως των ναυπηγείων στην ONEX Elefsis Shipyards and Industries SA. Για την εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 3-4 μηνών. Ευχής έργον ήταν να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση μέχρι την λήξη της νέας τρίμηνης παρατάσεως (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023) που έχει αποφασισθεί να δοθεί (με αναδρομική ισχύ από 1ης Οκτωβρίου) στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που προβλέπει χρηματοδότηση των ναυπηγείων από το ΥΠΕΘΑ, για έξοδα μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικών εξόδων κ.λπ. Ρεαλιστικά, η διαδικασία μεταβιβάσεως αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024.

Τον παρελθόντα Ιούνιο, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε για πρώτη φορά χρηματοδότηση επενδύσεως στην Ελλάδα από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα (Development Finance Corporation) που αφορά “την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό” των ναυπηγείων από τον όμιλο ONEX. Είχε προηγηθεί τον Μάιο η έγκριση από την διοίκηση της DFC. Η απόφαση προβλέπει άμεσο δάνειο 125 εκατ. $ διαρκείας 15 ετών και με 3ετή περίοδο χάριτος. 

Η DFC εκτιμά ότι η λειτουργία του ναυπηγείου Ελευσίνας, μπορεί να συνεισφέρει ετησίως ως και 1% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας, τα επόμενα πέντε έτη.

Στην περιγραφή των σκοπών που εξυπηρετεί η κίνηση αυτή, αναφέρεται: “Επιπλέον, το έργο θα υποστηρίξει διάφορους στόχους εξωτερικής πολιτικής. Πάνω από το ήμισυ της χωρητικότητας του Έργου θα χρησιμοποιηθεί για επισκευή και συντήρηση πλοίων LNG, υποστήριξη διαμετακόμισης LNG για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Ρωσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Έργο θα διασφαλίσει επίσης ότι το ναυπηγείο παραμένει υπό τον έλεγχο ενός επενδυτή ευθυγραμμισμένου με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και αντιμετωπίζει ενδεχόμενη εξαγορά από οντότητες συνδεόμενες με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αν και δεν αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού αντίκτυπου του Έργου, αυτή η ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική, είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής λογικής του Έργου“.

Η ενεργοποίηση προγράμματος κορβετών και η συμφωνία για την Ελευσίνα

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close