Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε εξέλιξη οι παραδόσεις του νέου κράνους στην Bundeswehr

Στις 6 Δεκεμβρίου παραδόθηκαν στο γερμανικό Υπουργείο Αμύνης τα πρώτα είδη ιματισμού και ατομικού εξοπλισμού που είχαν παραγγελθεί για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr). Στα υλικά περιλαμβάνεται το νέο κράνος μάχης της Rheinmetall, η οποία ολοκλήρωσε ταχέως την διαδικασία πιστοποιήσεως και την ποιοτική επιθεώρηση των τριών πρώτων παρτίδων προμήθειας.

Η αρχική εντολή προμήθειας για ένα νέο προηγμένο κράνος, είχε ανατεθεί τον Νοέμβριο του 2020. Επρόκειτο για συμφωνία πλαίσιο που αφορούσε 20.000 “Βαρειά Κράνη Μάχης Ειδικών Δυνάμεων” και τον ίδιο μήνα ανατέθηκε η πρώτη εκτελεστική σύμβαση για 5.000 κράνη. Αρχικώς, τα νέα κράνη προορίζοντο για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και ειδικές μονάδες μερικής ικανότητος εκτελέσεως Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και για τον εξοπλισμό των γερμανικών μονάδων που συμμετέχουν στην εμπροσθοφυλακή της VJTF 2023 του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2022, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέθεσαν νέες εκτελεστικές συμβάσεις και πλέον, το κράνος αποκαλείται “Κράνος Μάχης Ενόπλων Δυνάμεων”.

Συνολικώς, προβλέπεται η προμήθεια 300.000 περίπου νέων κρανών συνολικώς αξίας πλέον των 200 εκατ. €, τα οποία θα παραδοθούν την περίοδο 2022-2025. Για την υλοποίηση του προγράμματος, η Rheinmetall έχει συνάψει συμφωνία με δύο στρατηγικούς συνεργάτες. Μέχρι σήμερα, περί τα 34.000 κράνη έχουν παραδοθεί και μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους άλλα 11.000 θα προωθηθούν στις μονάδες. Την σύμβαση εκτελεί η Rheinmetall Soldier Electronics.

Το νέο κράνος προσφέρει βελτιωμένο βαθμό προστασίας και μεγαλύτερη άνεση ενώ ενσωματώνει ανεξάρτητο σύστημα ωτοασπίδων και βάση προσαρμογής διόπτρας νυκτερινής σκόπευσης.

Εκπαίδευση προσωπικού της ΔΕΠ στα οχήματα Polaris MRZR 4

Tags

Related Articles

Back to top button
Close