Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Προμήθειες SPICE 1000/2000 και Rampage για παράκαμψη της άρνησης των ΗΠΑ για όπλα αέρος – εδάφους

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στα πινακοποιημένα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια στις 11 Αυγούστου, για τον προγραμματισμό εξοπλιστικών προγραμμάτων και δαπανών, διευκρινιζόταν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται δύο σημαντικά προγράμματα για την Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, αυτά της προμήθειας προηγμένων όπλων αέρος – εδάφους από το Ισραήλ.

Τα δύο προγράμματα, είχαν καταρτιστεί από το 2020 στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας με εκτίμηση αναθέσεως μετά το 2021 και αναφερόμενο συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. €. Πράγματι, στις 14 Οκτωβρίου 2021 ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής για αριθμό προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και των:

α) Προμήθειας συλλογών SPICE 1000 και 2000 της ισραηλινής Rafael για προσαρμογή σε βόμβες Mk83 και Mk84 που τις καθιστούν κατευθυνόμενες μέσω ηλεκτροπτικού αισθητήρα ή GPS (ΕΟ/GPS).

β) Προμήθειας πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς ακριβείας Rampage κατευθύνσεως INS/GPS της ισραηλινής IAI.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τον περασμένο Νοέμβριο, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπήρξε καθυστέρηση κατά την δρομολόγηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως και άλλων ισραηλινών, ήταν η εμπλοκή που είχε προκύψει στις διαπραγματεύσεις ως προς το ζήτημα της πιστοποιήσεως αξιοπλοϊμότητος που ζητούσε, όπως ήταν φυσικό, η ελληνική πλευρά. Το ζήτημα είχε βρει απροετοίμαστες τις ισραηλινές εταιρείες στις σχετικές επαφές τους με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) του ΓΕΕΘΑ αλλά στην πορεία, μερικούς μήνες μετά κατέστη εφικτή η εξεύρεση κοινού εδάφους για συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Τετραετή Προγραμματισμό Εξοπλιστικών Δαπανών 2023-2026, τα δύο προγράμματα καταγράφονται με αριθμό πρωτεραιότητος 28 και 53 αντιστοίχως ενώ το κόστος προσδιορίζεται σε 130 εκατ. € για τις SPICE 1000/2000 και 50 εκατ. € για τους Rampage. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του προγράμματος των SPICE, όπου στην σημείωση για την υλοποίησή της βάσει διακρατικής συμφωνίας, αναφέρεται αρίθμηση 009Γ/23 ενώ το πρόγραμμα των Rampage δεν προσδιορίζεται με αντίστοιχη ένδειξη.

Στο έγγραφο επίσης, διευκρινίζεται ότι από πλευράς προόδου, βρίσκονται στην διαδικασία υπογραφής εισηγητικής εκθέσεως από τον ΥΕΘΑ προς το ΚΥΣΕΑ και εκτιμάται ότι θα ανατεθούν μέχρι την εκπνοή του έτους. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου, να ανακοινωθεί η έγκριση των δύο προγραμμάτων από το ΚΥΣΕΑ και να ανατεθούν από την ΓΔΑΕΕ οι δύο συμβάσεις βάσει διακρατικής συμφωνίας.

Οι συγκεκριμένες προμήθειες από το Ισραήλ, αναδεικνύουν εν μέρει το πρόβλημα που διαφαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία στα όπλα αέρος – εδάφους των F-16, λόγω μη αποδεσμεύσεως συγκεκριμένων όπλων που έχουν ζητηθεί, από τις ΗΠΑ. Ταυτοχρόνως όμως, δείχνουν και την προσπάθεια του ΓΕΑ να παρακάμψει αυτό το σοβαρό εμπόδιο και να καλύψει, μερικώς οπωσδήποτε, τις ανάγκες σε τέτοιου είδους όπλα για την μελλοντική δύναμη πέντε Μοιρών F-16V.

Διαπραγματεύσεις για SPICE και SPIKE NLOS: Ανακρίβειες και δυσφήμιση της ΕΣΑΑ

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close