Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η Τάξη 1983 της Σχολής Ευελπίδων τίμησε τους Στρατηγούς Καπραβέλο και Γλεντζέ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο καταδρομείς στρατηγούς τίμησε σήμερα ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών ΣΣΕ Τάξεως 1983, στην διάρκεια της Ημερίδας “Επί παντός επιστητού”, με πλούσιο πρόγραμμα, που οργάνωσε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξίαρχος ε.α. Σταύρος Χριστάκος, αφού παρουσίασε την μέχρι σήμερα αναπτυχθείσα δραστηριότητα και μελλοντικές δράσεις που σχεδιάζονται, αναφέρθηκε στον Επίτιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Ευστάθιο Καπραβέλο, τον οποίο γνώρισαν ως πρωτοετείς ευέλπιδες ως διοικητή του 2ου Τάγματος Ευελπίδων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου είπε χαρακτηριστικώς ότι ως νεαρός εύελπις, στο πρόσωπο του τότε διοικητού τάγματος έβλεπε, αυτός και πολλοί συνάδελφοί του, τον αξιωματικό στον οποίο ήθελε να μοιάσει.

Ο διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επιδίδει αναμνηστικό στον Επίτιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Ευστάθιο Καπραβέλο.

Συγκινημένος, ο Στρατηγός Καπραβέλος είπε ότι όταν έλαβε την μετάθεση για την Σχολή Ευελπίδων, έχοντας ολοκληρώσει την διετή υπηρεσία του ως διοικητής της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, αισθάνθηκε το μεγάλο βάρος που επωμιζόταν. Διότι αναλογίσθηκε το πόσο υπεύθυνος και άψογος στην εκτέλεση των καθηκόντων του έπρεπε να είναι, ούτως ώστε να μεταλαμπαδεύσει στους νεαρούς σπουδαστές όλες εκείνες τις γνώσεις που έπρεπε.

Το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Γλεντζές, προς τιμήν του οποίου στην Ημερίδα έγινε ιστορική αναδρομή στην Μάχη του Κοτζάκαγια στις 20/21 Ιουλίου 1974. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση, ο τότε Υπολοχαγός Γλεντζές ηγήθηκε του 13ου Λόχου Καταδρομών της 31 Μοίρας Καταδρομών και κατάφερε σκληρό χτύπημα στον εχθρό. Ο τιμηθείς στρατηγός, σεμνός και Λάκων, αφού ευχαρίστησε για την τιμή, είπε ότι πιστεύει πως απλώς έπραξε το καθήκον του ως αξιωματικός.

Επίδοση αναμνηστικού στον Αντιστράτηγο ε.α. Ηλία Γλεντζέ.

Την τελετή λάμπρυνε με την παρουσία του ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος επί τη ευκαιρία εξύμνησε την εξαίρετη συνεργασία και την προσφορά τριών εν ενεργεία αντιστρατήγων της Τάξεως 1983, που ήταν και παρόντες: του διοικητού 1ης Στρατιάς Δημόκριτου Ζερβάκη, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ Αντώνιου Νομικού.

Ο Αρχηγός της Τάξεως ΣΣΕ 1983 Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Παπαθεοδοσίου, απονέμει αναμνηστικό στον Α/ΓΕΣ.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο Α/ΓΕΣ θέλησε να επικοινωνήσει συμπυκνωμένα την προσπάθεια που καταβάλει το Επιτελείο και για να αποδώσει με μερικά στοιχεία την πραγματικότητα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018. Ο Αντιστράτηγος Στεφανής είπε ότι σε αυτήν ενεπλάκησαν συνολικώς 23.000 άτομα από πλευράς Στρατού, χρησιμοποιήθηκαν 5.500 μέσα ενώ η 1η Στρατιά έφερε εις πέρας συνολικώς 1.458 δράσεις σε διάστημα 9 ημερών. Προκειμένου να δώσει ένα μέτρο συγκρίσεως, ο Α/ΓΕΣ κάλεσε το ακροατήριο να αναλογισθεί ότι οι περισσότεροι στρατοί του ΝΑΤΟ αριθμούν πολύ μικρότερο αριθμό προσωπικού –επί παραδείγματι ο γειτονικός Βουλγαρικός Στρατός έχει σύνολο 22.000 προσωπικού– σε σχέση με αυτό που ενέπλεξε ο Ελληνικός Στρατός στην εν λόγω άσκηση.

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close