Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το δεύτερο “καμπανάκι” από την αστοχία πυροβόλου στον ΤΡΟΥΠΑΚΗ (Ρ23)

Rheinmetall Lynx

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τις πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια εκτέλεσης πυρών επιφανείας στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, παρουσιάσθηκε ανωμαλία οπλισμού στο ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23) με αποτέλεσμα την απώλεια της κάννης του πυροβόλου 72 τύπου OTO-Melara 76/62. Από την ανωτέρω ανωμαλία προκλήθηκε ελαφρύς τραυματισμός ενός μέλους του πληρώματος και το πλοίο επανέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών.

Ο προσδιορισμός της αστοχίας στο πυροβόλο 72, σημαίνει ότι πρόκειται για το πρυμναίο πυροβόλο που φέρει η ΤΠΚ. Ο αριθμός 7 υποδεικνύει το πρώτο νούμερο του διαμετρήματος (76 χλστ.) και ο αριθμός 2 σημαίνει ότι πρόκειται για το δεύτερο πυροβόλο του αυτού διαμετρήματος που φέρει το πλοίο (το πρώτο είναι στην πλώρη και το δεύτερο στην πρύμνη). Το πυροβόλο 71, είναι το πρωραίο.

Δεδομένου ότι η λειτουργία του πυροβόλου OTO-Melara 76/62 είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, είναι σαφές ότι πρόκειται για τεχνική αστοχία, η οποία παραπέμπει στις διαδικασίες συντηρήσεως των πυροβόλων του τύπου από το ανάλογο συνεργείο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Επειδή ίδιο περιστατικό είχε συμβεί προ αρκετών μηνών, με πυροβόλο ιδίου τύπου σε άλλο πολεμικό -ευτυχώς δίχως τραυματισμό προσωπικού- εγείρεται θέμα προβληματισμού για την ηγεσία, η οποία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close