Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Ματώνουν» οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ μετά από μια ακόμη απώλεια στελέχους του 1st SFG στο Αφγανιστάν

Μια από τις πλέον φονικές χρονιές είναι το 2019 για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Τελευταία απώλεια ήταν ένας πρασινοσκούφης ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 29 Αυγούστου κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων στην επαρχία Zabul.

Πρόκειται για τον Λοχία 1ης τάξης (Sgt. 1st Class) Dustin Ard, με καταγωγή από το Idaho Falls, Idaho, ο οποίος υπηρετούσε στο 1ο Special Forces Group και την συγκεκριμένη περίοδο συμμετείχε σε αποστολές με στόχο την εκκαθάριση συγκεκριμένων περιοχών από τμήματα Ταλιμπάν.

Η απώλεια σημειώθηκε όταν ο Λοχίας μετά από επαφή με τον εχθρό, χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά σε κάποια φάση μικτών επιχειρήσεων που αναφέρεται ότι διεξάγονταν  σε συνδυασμό με μονάδες των Αφγανικών ΕΔ. Ως αποτέλεσμα τελικά έπειτα από λίγη ώρα υπέκυψε στα τραύματα του. Ήταν 31 ετών και άφησε πίσω έγκυο σύζυγο και μια κόρη ενώ αυτή ήταν η δεύτερη φορά που είχε σταλεί στο Αφγανιστάν.

Ως μέλος των Green Berets είχε ολοκληρώσει με επιτυχία όλο το κύκλο εκπαίδευσης των στελεχών Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού και μεταξύ άλλων ήταν απόφοιτος του Special Forces Qualification Course, του Σχολείου Αλεξιπτωτιστών, του Σχολείου Ελεύθερης Πτώσης, του Διακλαδικού Σχολείου Ελεγκτών JTAC, του Σχολείου Πληροφοριών , του Σχολείου Απόδρασης- Διαφυγής- Αιχμαλώτων, κ.α

Παράλληλα του είχε απονεμηθεί σειρά διακρίσεων και μεταλλίων (Bronze Star Medal / Army Achievement Medal / Army Good Conduct Medal (second award) / National Defense Service Medal / Afghanistan Campaign Medal (Campaign Star) / Global War on Terrorism Service Medal / Noncommissioned Officer Professional Development Ribbon (third award) / Army Service Ribbon / NATO Medal / Army Special Forces Tab / Combat Infantry Badge / Parachutist Badge / Military Free Fall Parachutist Badge).

Το θάνατο του επίλεκτου καταδρομέα που υπηρετούσε με το 1ο Special Forces Group επιβεβαίωσε η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού (U.S. Army Special Operations Command), η οποία συνδράμει  με δυνάμεις SOF στο πλαίσιο της επιχείρησης «Operation Freedoms Sentinel». Πρόκειται ουσιαστικά για την μετεξέλιξη της επιχείρησης «Operation Enduring Freedom» η οποία άλλαξε προσφατα ονομασία.

Δυστυχώς το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο αλλά έρχεται ως επακόλουθο σε μια σειρά από απώλειες που έχουν υποστεί οι αμερικανικές δυνάμεις από όταν ξεκίνησε η φάση αποκλιμάκωσης της εμπλοκής στο Αφγανιστάν το 2015.

Συγκάλυψη για τα αίτια κατάρριψης του «Extortion 17» στο Αφγανιστάν

Φέτος ο αριθμός απωλειών παρουσιάζει έξαρση με 15 Αμερικανούς στρατιώτες να έχουν χάσει τη ζωή τους από εχθρικά πυρά στο Αφγανιστάν, καθιστώντας το 2019 ως την «φονικότερη» χρονιά της τελευταίας 5ετίας.

Αφγανιστάν: Χριστούγεννα με χαμηλό ηθικό και φόβοι για αναβίωση της Αλ Κάιντα

Επιπλέον άλλοι 86 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων από την αρχή του χρόνου.. Συνολικά οι Αμερικανικές ΕΔ διατηρούν περίπου 14000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν μαζί με στρατιωτικό προσωπικό συμμαχικών χωρών με αποστολή την εκπαίδευση και την υποστήριξη των Αφγανικών ΕΔ για την καταπολέμηση ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων όπως το ISIS, οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα.

Παρά τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ για πλήρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, του συνόλου των στρατιωτικών δυνάμεων, θα παραμένουν στην περιοχή τουλάχιστον 8.600 στρατιώτες (για το ορατό μέλλον) ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν.    

Ήρωας πιλότος της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ τιμήθηκε για παράτολμη αποστολή διάσωσης στο Αφγανιστάν. Αφορμή για “δημιουργικό” προβληματισμό..

Tags

Related Articles

Back to top button
Close