Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεκπαίδευση ΔΕΠ με την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Βουλγαρίας

Από την Κυριακή 5 έως το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) και 10 στελέχη της βουλγαρικής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων εντός αστικού περιβάλλοντος, παροχή Ά βοηθειών πεδίου μάχης, καθώς και καταρριχήσεις από εγκατάσταση εκπαιδευτικού πύργου και ελικόπτερο.

Η παραπάνω δραστηριότητα έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2021 μεταξύ των δύο χωρών και εντάσσεται στις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ. Οι συνεργασίες αυτές αποσκοπούν στην επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης, καθώς και στην προβολή τόσο των δυνατοτήτων όσο και του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας σε θέματα Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σφυρηλατώντας παράλληλα συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των εκπαιδευομένων.

H Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Съвместно командване на специалните операции) συγκροτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2019, προερχομένη από την 68η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων και υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων. Το καθεστώς αυτό ισχύει από τις 1 Φεβρουαρίου 2017, καθώς προηγουμένως η ταξιαρχία υπαγόταν στον Βουλγαρικό Στρατό. Το βασικό δυναμικό σε μονάδες μάχης της Διοικήσεως αποτελείται από μία μονάδα δυνάμεως λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων και δύο μονάδες δυνάμεως τάγματος Ειδικών Δυνάμεων.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close