Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η ενημέρωση των ΗΠΑ για AH-64E και FOS Chinook του Ελληνικού Στρατού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεν είναι μόνο το μεταχειρισμένο υλικό EDA από τις ΗΠΑ, που ενδιαφέρει τον Ελληνικό Στρατό αλλά και άλλα προγράμματα εκσυγχρονισμού και υποστηρίξεως υφισταμένου υλικού ή προμήθειας νέου, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαραλάμπου Λαλούση στην Ουάσιγκτον. Στην επίσημη απάντηση της Αμερικανίδος Υφυπουργού Στρατού αρμοδίου για Διεθνείς Εξαγωγές και Συνεργασία κας Elizabeth Wilson, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2021 που απεστάλη στο ΓΕΣ, έγινε ενημέρωση και επ’ αυτών.

Το μεγαλύτερο από πλευράς κόστους πρόγραμμα για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ελληνικός Στρατός, αφορά την Αεροπορία Στρατού και σχετίζεται με το μέλλον των επιθετικών της ελικοπτέρων. Η σχετική μελέτη περιστρέφεται γύρω από τον εκσυγχρονισμό των 9 ελικοπτέρων AH-64D Apache Longbow στην έκδοση Ε, εκ παραλλήλου με την προμήθεια 9 ελικοπτέρων νέας κατασκευής ΑΗ-64Ε Apache Guardian. Στόχος είναι η συμπλήρωση του 2ου ΤΕΕΠ με 18 ελικόπτερα ΑΗ-64Ε, που θα αποτελούν την αιχμή της Αεροπορίας Στρατού ενώ το 1ο ΤΕΕΠ θα συνεχίσει να επιχειρεί με τα 19 ΑΗ-64Α, τα οποία θα υποβληθούν σε περιορισμένο πρόγραμμα αναβαθμίσεως του ηλεκτροπτικού αισθητήρα τους.

Η αμερικανική απάντηση στο αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος, διευκρίνιζε ότι το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται η ανάθεση από πλευράς Στρατού των ΗΠΑ της δευτέρας Πολυετούς Συμβάσεως Apache, οπότε θα είναι διαθέσιμα περισσότερο λεπτομερή στοιχεία τιμής. Για τον λόγο αυτόν, σημειώνεται ότι ο βέλτιστος χρόνος υποβολής Επιστολής Αιτήσεως για Προσφορά και Αποδοχή (LOR for LOA) είναι το συντομότερο δυνατό καθώς η περίοδος ισχύος της δευτέρας Πολυετούς Συμβάσεως Apache αρχίζει το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027. Προφανώς, η αποστολή του LOR for LOA θα εξασφαλίσει την ένταξη μιας ελληνικής FMS στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποιήσεως, για τα ελικόπτερα νέας κατασκευής.

H υφυπουργός Στρατού, ενημερώνει ότι από πλευράς προγραμματισμού του Στρατού των ΗΠΑ, μια συμφωνία προμηθείας ΑΗ-64Ε νέας κατασκευής για τον Ελληνικό Στρατό προβλέπει την αποστολή της LOA τον προσεχή Οκτώβριο, την ανάθεση συμβάσεως ένα έτος μετά, τον Οκτώβριο του 2023, και χρόνο παραγωγής των 9 ελικοπτέρων τους 36 μήνες. Επομένως, οι παραδόσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ Οκτωβρίου 2026 και Ιουλίου 2027, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική παραγγελία θα εκτελεσθεί στο τέλος του αμερικανικού προγράμματος. Σημειώνεται ότι η έγκαιρη υποβολή της LOR for LOA, θα ελαχιστοποιήσει την διακινδύνευση του συγκεκριμένου προγραμματισμού.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα σχετίζεται με την υποβολή Επιστολής Αιτήσεως (LOR) για την υποστήριξη και διατήρηση των ελικοπτέρων Chinook. Καθώς οι υπηρεσίες του Στρατού των ΗΠΑ επεξεργάζονται την υπόθεση, θα μπορεί να υποβληθεί προσφορά μετά την σχετική ενημέρωση του Κονγκρέσου, το πιθανότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Μόνο τότε, θα έχει την επίσημη άδεια ο Στρατός των ΗΠΑ να παρουσιάσει προσχέδιο Επιστολής Αποδοχής (LOA). Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουλίου 2021 είχε πραγματοποιηθεί ενημέρωση της Βουλής για την ενεργοποίηση του προγράμματος FOS των 25 Chinook.

Τα 5 προγράμματα που ενέκρινε η Βουλή

Για το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον εκσυγχρονισμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS, το μόνο που είχε γίνει μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2021, ήταν ότι είχαν ενημερωθεί σχετικώς τα αρμόδια γραφεία του Στρατού των ΗΠΑ που θα εμπλακούν.

Τέλος, ένα ακόμη πρόγραμμα, αφορά προμήθεια Πυροδοτικών Μηχανισμών CAD/PAD (Cartridge Actuated Device/Propellant Actuated Device) διαφόρων τύπων στο πλαίσιο νέας LOA διαρκείας 10 ετών. Όπως ενημέρωνε η αμερικανική πλευρά, η σχετική LOA αναμενόταν να αποσταλεί εντός Δεκεμβρίου, με προβλεπομένη ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου 2021.

Από τα ανωτέρω προγράμματα, αυτό που αφορά την προμήθεια 9 AH-64E και την αναβάθμιση των AH-64D στην ίδια έκδοση, υπολογίζεται από ελληνικής πλευράς ότι θα έχει κόστος που θα ανέλθει στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ. Ακολουθεί το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των MLRS, που όμως μαζί με την απαραίτητη προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Αναμονή ΓΕΣ για διαθεσιμότητα Stryker ICV και φορτηγών ως EDA

Tags

Related Articles

Back to top button
Close