Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα 5 προγράμματα που ενέκρινε η Βουλή

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

“Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικώς με ενεργοποιήσεις προγραμμάτων. 

Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης, ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής. ο Α/ρχηγός Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Κατά την συνεδρίαση και κατόπιν ενδελεχούς ενημερώσεως, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν τα ακόλουθα:

–           Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior.

–           Ενεργοποίηση του προγράμματος αναχρηματοδότησης των LOA για την υποστήριξη εναερίων μέσων του Ελληνικού Στρατού.

–           Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των ελικοπτέρων CH-47D Chinook.

–           Ενεργοποίηση προγράμματος για τη σύναψη συμφωνίας για την εργοστασιακή συντήρηση 2 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.

–           Κατακύρωση απόφασης προγράμματος για τον έλεγχο και τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων RAM.

Λόγω του χρονικού περιορισμού για την ολοκλήρωση της συνεδριάσεως σε δυόμισι ώρες από την έναρξή της, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα που διετύπωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σχετικώς με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούσε να εγκριθεί κατά πλειοψηφία, βούληση της κυβερνήσεως είναι να γίνει πλήρης ενημέρωση ώστε να θωρακιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας“.

Αυτά αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΘΑ.

Γενικότερα, διαπιστώνεται συνέχιση της προσπάθειας βελτιώσεως του δείκτου διαθεσιμότητος των εναερίων μέσων της Αεροπορίας Στρατού μέσω των τριών πρώτων προγραμμάτων. Στον δημόσιο διάλογο επικρατεί επικριτικό πνεύμα για την αφιέρωση κονδυλίων για σκοπούς FOS των ελικοπτέρων OH-58D, που εξασφαλίσθηκαν έναντι χαμηλού τιμήματος ως παραχωρηθέν υλικό EDA. Δεν θα έπρεπε να απασχολεί όμως τόσο η συγκεκριμένη FOS μέσω αναχρηματοδοτήσεως της LOA IBX κόστους 34 εκατ. €, καθώς είτε το υλικό είναι νέας προμήθειας είτε μεταχειρισμένο, πρέπει να υποστηρίζεται στον κύκλο ζωής για να επιχειρεί. Αυτό που θα έπρεπε να προβληματίζει πολύ περισσότερο είναι γιατί τα Kiowa Warrior επιλέχθηκε να μην φέρουν ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας και το κατά πόσο οι σταθμοί ασυρμάτων που φέρουν είναι συμβατοί και ασφαλούς επικοινωνίας με τους αντιστοίχους σταθμούς ασυρμάτων των μονάδων ελιγμού του Ελληνικού Στρατού τις οποίες θα υποστηρίξουν. 

“EDDIE’S ODYSSEY”: Μια παρατήρηση για τις επικοινωνίες

Συνολικώς, η πλειοψηφία των μέσων της Αεροπορίας Στρατού δεν φέρει ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας, αφήνοντας προσωπικό και μέσα εκτεθειμένα σε αυξημένο βαθμό όταν επιχειρούν σε περιβάλλον υψηλών απειλών. Στην περίπτωση δε των OH-58D, είναι σαφές ότι η συμπερίληψη στην αρχική σύμβαση ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοπροστασίας θα πολλαπλασίαζε δραστικώς το κόστος ενώ ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει γνωσθεί ούτε πρόθεση μελλοντικής προμήθειας τέτοιων.

Ως προς την εργοστασιακή συντήρηση 2 C-130, αφορά την ανάθεση μέσω της NSPA ύψους 23,2 εκατ. €.

Το πρόγραμμα ελέγχου/συντηρήσεως (Recirtification) των κατευθυνομένων βλημάτων RAM για το Πολεμικό Ναυτικό, είναι κόστους 15 εκατ. €.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 38 F-16 Block 50 που θα συζητηθεί προσεχώς, ήταν αναφερόμενου κόστους 700 εκατ. € αλλά αναμένεται να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες κατά την διαδικασία στην Βουλή.

Στην ΙΑΙ η συντήρηση των C-130 αλλά στις εγκαταστάσεις της… ΕΑΒ σκέφτεται τώρα η κυβέρνηση

Tags

Related Articles

Back to top button
Close