Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

H Heckler & Koch αποκάλυψε το ΗΚ433

Λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη της υποψηφιότητας των Rheinmetall και Steyr για τον γερμανικό διαγωνισμό αντικαταστάσεως του τυφεκίου G36, η Heckler & Koch παρουσίασε το δικό της δημιούργημα για τον ίδιο σκοπό. Πρόκειται για το τυφέκιο ΗΚ433 το οποίο σχεδιαστικώς ακολουθεί την γραμμή που καθιέρωσε το βελγικό SCAR και διακρίνεται από την ύπαρξη μονοκόμματης βάσεως τύπου Picatinny που διατρέχει όλο το μήκος της άνω επιφάνειας του άνω κορμού, κατά δεύτερο λόγο από πτυσσόμενο αναδιπλούμενης μορφής κοντάκιο.

Το ΗΚ433, όπως και το RS556 μπορεί με ευκολία να αλλάξει κάννες διαφορετικού μήκους, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα διάφορες τακτικές ανάγκες. Οι κάννες είναι όχι μόνο κατασκευασμένες με ψυχρή σφυρηλάτηση αλλά και με επίστρωση χρωμιώσεως στο κοίλο, για μεγαλύτερη αντοχή.

Όπως καθιερώθηκε με το ΗΚ416 από την Η&Κ, το σύστημα λειτουργίας δι’ αερίων περιλαμβάνει ρυθμιζόμενο έμβολο βραχείας διαδρομής. Στα πλεονεκτήματα του ΗΚ433 είναι η αμφιδέξια σχεδίαση όλων των μοχλών ελέγχου και του επιλογέα βολής/ ασφαλείας, όπως και του μοχλού οπλίσεως που είναι δυνατό να αλλάζει πλευρά. Το όπλο με κάννη μήκους 50,3 εκ. έχει βάρος 3,65 κιλά.

Το μόνο συζητήσιμο σημείο από εργονομικής απόψεως είναι η θέση στην οποία βρίσκεται και η μορφή του μοχλού οπλίσεως. Αυτός βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του χειροφυλακτήρος και είναι μικρής διαδρομής, ο δε μοχλός φέρει αναδιπλούμενο στέλεχος λαβής. Αυτά σημαίνουν ότι για να εκτελέσει την ενέργεια της οπλίσεως, ο στρατιώτης πρέπει να απλώσει σε μεγαλύτερο μήκος το χέρι και στην ουσία να κάνει δύο ενέργειες: να ανασηκώσει το στέλεχος λαβής κι εν συνεχεία να το τραβήξει.

Related Articles

Back to top button
Close