Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το ΗΚ416Α7 επιλέχθηκε για τις γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις

Στις 10 Οκτωβρίου το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμών (BAAINBw) ανακοίνωσε την επιλογή της αραβίδος ΗΚ416Α7 της Heckler & Koch ως το νέο ατομικό όπλο των Ειδικών Δυνάμεων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα χορηγηθεί δηλαδή στην ειδική μονάδα KSK του στρατού και την αντίστοιχη μονάδα υποβρυχίων καταστροφών (KSM) του Ναυτικού, ταξινομημένο ως «Τυφέκιο 95» (G95). Η συνολική προμήθεια ύψους λίγο κάτω από 11 εκατ. ευρώ αφορά 1.745 όπλα, που δίνει και μια ένδειξη για το συνολικό δυναμικό των ανωτέρω μονάδων.

Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται η παράδοση των πρώτων 40 όπλων για την πραγματοποίηση δοκιμών αποδοχής και επιβεβαίωση της συμβατότητος του όπλου με σειρά παρελκομένων ενώ θα υπάρξει και φάση τακτικών δοκιμών από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Η παράδοση των υπολοίπων όπλων θα πραγματοποιηθεί μετά την επιτυχή εκτέλεση των ανωτέρω, συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019.

Κυριότερη διαφορά του ΗΚ416Α7 σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του όπλου είναι η υιοθέτηση επιλογέα βολής/ ασφαλείας που εκτελεί διαδρομή 45 μοιρών αντί 90 μοιρών, από θέση ασφαλείας σε ημιαυτόματη και πλήρως αυτόματη βολή. Αυτό ήταν απαίτηση δεδομένου ότι τα στελέχη των KSK και KSM είναι εξοικειωμένα με τον ανάλογο επιλογέα βολής/ ασφαλείας που φέρει το G36Κ και είναι επιθυμητό να υπάρχει η ίδια εργονομία ώστε να μην αλλάξουν οι συνηθισμένες κινήσεις των δακτύλων.

Εμφανισιακά, το όπλο διαφέρει στον νέο χειροφυλακτήρα που ενσωματώνει βάσεις προσαρμογής Picatinny στην άνω και κάτω επιφάνεια και στις πλευρικές επιφάνειες βάσεις τύπου HKeyMod.

Το G95 θα συνοδεύεται από σιγαστήρα, καταδείκτη και καταυγαστήρα λέιζερ, φακό και θήκη μεταφοράς. H σχετική ανακοίνωση της BAAINBw αναφέρει ότι το ΗΚ416Α7 φέρει κάννη μήκους 14,5 ιτσών (36,8 εκ.) και το βάρος (κενό) ανέρχεται σε 3,69 κιλά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή θα είναι η τυπική διαμόρφωση. Για την συγκεκριμένου μήκους κάννη, το βάρος δεν είναι μικρό αλλά είναι συνήθης πρακτική της Heckler & Koch να χρησιμοποιεί στα ΗΚ416 κάννες βαρύτερου προφίλ ακόμη και σε σχέση με τις αποκαλούμενες «βαριές» κάννες, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται «bull barrel». Η πρακτική αυτή αποβλέπει στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ανθεκτικότητας στην υπερθέρμανση και τις συνέπειές της. Σε αντίθεση με άλλα όπλα που έχουν προμηθευτεί τα τελευταία έτη οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και φέρουν πλαστικά απάρια πρασινοκαφέ αποχρώσεως, τα G95 θα φέρουν απάρτια γαιώδους αποχρώσεως.

Το G95 θα αντικαταστήσει το G36K που χρησιμοποιούν σήμερα οι γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις. Η επιλογή του ΗΚ416Α7 έγινε στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Haenel, Rheinmetall/ Steyr και SIG Sauer ενώ η Heckler & Koch συμμετείχε εκτός από το ΗΚ416Α7 και με το νέο δημιούργημά της, το ΗΚ433.

Related Articles

Back to top button
Close