Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Mk 13 Mod 7: το νέο τυφέκιο ελεύθερων σκοπευτών των Πεζοναυτών

Rheinmetall Lynx

Το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού Mk 13 Mod 7 αναμένεται να υιοθετηθεί από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ως ο αντικαταστάτης του αξιόπιστου αλλά ξεπερασμένου πλέον τεχνολογικά Μ40 καθώς το τελευταίο χρησιμοποιείται για περισσότερο από 50 χρόνια, από την εποχή του Βιετνάμ.

Η ανάγκη αυτή είχε διαφανεί ήδη από την έναρξη του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας» το 2001. Το Μ40 αποδείχτηκε ότι -παρά την ικανότητα να εμπλέκει στόχους στα 900 μέτρα- εξακολουθεί να διαθέτει περιορισμένο βεληνεκές για τα δεδομένα εμπλοκών εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στα βουνά του Ιράκ και του Αφγανιστάν.  

Σύμφωνα με αναφορές των Πεζοναυτών, το δραστικό βεληνεκές του Mk 13 «θα ξεπεράσει το όριο των 900 μέτρων» που προσφέρει σήμερα το διαμέτρημα .300 Winchester Magnum. Παράλληλα μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες βλητικές δοκιμές με το τυφέκιο Μ38 (μια έκδοση του τυφεκίου Μ27 Infantry Automatic Rifle) προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλο για κάλυψη απαιτήσεων των ακροβολιστών σε επίπεδο Ομάδας – Διμοιρίας Πεζοναυτών.

Σημειώνεται οτι στην κορυφή της σχετικής κατηγορίας βρίσκεται σήμερα το M24 Reconfigured Sniper Rifle (πρώην Μ2010 Enhanced Sniper Rifle) που χρησιμοποιείται από το Στρατό των ΗΠΑ με βεληνεκές 1.170 μέτρα και το Mk21 Precision Sniper Rifle που διαθέτουν μονάδες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) με βεληνεκές 1.400 μέτρα.

Members of MARSOC attend the Advanced Sniper Training Course near Jacksboro, TX on October 30, 2013. Photo by Catherine Deran

Το Mk 13 θα γεφυρώσει κάπου ανάμεσα το κενό που υφίσταται σήμερα συγκριτικά με το Μ40 σε ότι αφορά βεληνεκές και φονικότητα για την κάλυψη αναγκών των μονάδων Πεζοναυτών. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Σώματος Πεζοναυτών για το οικονομικό έτος 2019 (ύψους 40,8 δισ. $) περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους 1 εκατ. $ για την απόκτηση 116 ημιαυτόματων τυφεκίων M110A1 Compact Semi-Automatic Sniper Systems (CSASS) διαμετρήματος 7,62 mm, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα των ελεύθερων σκοπευτών να εμπλέκουν με ταχύτητα «πολλαπλούς κινούμενους στόχους».

Διευκρινίστηκε πάντως ότι το CSASS, αν και αποτελεί επιλογή του Στρατού για τον εξοπλισμό ακροβολιστών επιπέδου Ομάδας/ Διμοιρίας, δεν θα αντικαταστήσει το Μ40 στους Πεζοναύτες, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν προσφέρει το επιθυμητό βεληνεκές που επιδιώκεται να αποκτήσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Άλλωστε ο μικρός αριθμός που έχει παραγγελθεί, επιβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκεται αντικατάσταση ένα προς ένα του Μ40, κάτι που θα επιτευχθεί μονάχα με την προμήθεια του Mk 13.

Πάντως μέχρι σήμερα, είναι γνωστό ότι οι Πεζοναύτες έχουν ζητήσει να εγκριθεί κονδύλι ύψους 4,3 εκατ. $ (μέσα στο 2018) για την απόκτηση του Mk 13, προκειμένου να ενταχθεί πλήρως σε υπηρεσία σε μονάδες ελεύθερων σκοπευτών. Παραμένει όμως άγνωστο πότε ακριβώς η υπηρεσία θα αποκτήσει και θα θέσει σε υπηρεσία το νέο τυφέκιο υψηλής ακρίβειας, το οποίο προσδιορίζεται ως «σημαντικό βήμα προόδου» αφού θα αυξήσει τη φονικότητα των ελεύθερων σκοπευτών του Σώματος.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close