Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Κοινή προμήθεια φορητού οπλισμού από την Sako για Σουηδία και Φινλανδία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού (FMV) ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου την από κοινού με την Φινλανδία, υπογραφή συμφωνίας πλαίσιο με την φινλανδική Sako για την προμήθεια φορητού οπλισμού. Η συμφωνία αφορά προμήθεια τυφεκίων εφόδου των 5,56 mm x 45, τυφεκίων και τυφεκίων ακροβολιστού των 7,62 mm x 51 και τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού των 8,6 mm x 70 Lapua Magnum. H από κοινού προμήθεια “αυξάνει τις ευκαιρίες συνεργασίας στην χρήση, εκπαίδευση, ανάπτυξη και προμήθεια πυρομαχικών. Η επιλογή Φινλανδού προμηθευτή παρέχει ασφάλεια στον εφοδιασμό φορητού οπλισμού σε βάθος χρόνου”, δήλωσε ο διοικητής της FMV.

Σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή της Σουηδίας, ο νέος οπλισμός θα αντικαταστήσει τα τυφέκια ΑΚ4 (G3) των 7,62 mm, ΑΚ5 (FNC) των 5,56 mm και τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού SR 90 και Psg 90 (AW). Η Φινλανδία, θα αντικαταστήσει τα τυφέκια RK62 και RK95, που αποτελούν εκδόσεις της οικογενείας ΑΚ-47 των 7,62 mm x 39. Ο νέος οπλισμός θα είναι ελαφρύτερος και πιο σύγχρονος, ανώτερων εργονομικών χαρακτηριστικών και μεγαλύτερης τακτικής ευελιξίας από πλευράς διαμορφώσεων μάχης.

Η συμφωνία πλαίσιο είναι διαρκείας 10 ετών κι αποβλέπει στην εξασφάλιση της αυτάρκειας εξοπλισμού των δύο χωρών σε φορητό οπλισμό, όσο και στην διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων τους από την χρήση κοινού οπλισμού και πυρομαχικών. Η πρώτη εκτελεστική σύμβαση είναι ύψους 875 εκατ. σουηδικών κορονών (περίπου 78 εκατ. € και αφορά την Σουηδία. Από την πλευρά της, η Φινλανδία θα προμηθευτεί αδιευκρίνιστη ποσότητα τυφεκίων εφόδου κόστους 700.000 €, για δοκιμές πεδίου.

Η έναρξη παραδόσεων των τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού είναι προγραμματισμένη για το 2024, το 2025 θα συμβεί το ίδιο για τα τυφέκια εφόδου και η συνέχεια θα είναι προοδευτική.

Η συνεργασία των δύο Σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική βιομηχανία που δρομολογήθηκε τα τελευταία έτη, αποδεικνύεται επίκαιρη και χρήσιμη εν όψει και των κοινών αποφάσεων ασφαλείας, ως προς την απόφαση εντάξεως στην Ατλαντική Συμμαχία. Μόλις στις 24 Μαρτίου εξάλλου, Στοκχόλμη και Ελσίνκι, μαζί με την Δανία και την Νορβηγία, υπέγραψαν συμφωνίας προθέσεως δημιουργίας κοινής αεράμυνας, με δύναμη 300 περίπου μαχητικών και λοιπά μέσα, αποβλέποντας στην αντιμετώπιση της αναδυομένης ρωσικής απειλής.

Ως προς την βιομηχανική συνεργασία στον φορητό οπλισμό, με την συμφωνία πλαίσιο, η Sako θα καταστεί και πάλι παραγωγός ημιαυτόματων και αυτόματων τυφεκίων, χάρη στην ανάπτυξη μιας σειράς που βασίζεται στην πλατφόρμα AR και στηρίζεται στην μέθοδο λειτουργίας δι’ αερίων με έμβολο βραχείας διαδρομής. Η επιλογή για κλώνο AR ήταν η πλέον πρόσφορη για τον διάσημο οίκο, από πλευράς ευκολίας και χρόνου αναπτύξεως, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας – ρίσκου. Η Sako, ανήκει στην ιταλικη Beretta Defense Τechnology κι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη σειρά πλατφόρμας AR, που αναπτύχθηκε λόγω της ευρείας εμπορικής διαδόσεως και υψηλής αποδοχής – προτιμήσεως από τις ένοπλες δυνάμεις στην Δύση και όχι μόνο. Προ δεκαετίας περίπου, η Beretta είχε προσφέρει το δικής της σχεδιάσεως τυφεκιο ARX-160 στην Φινλανδία, δίχως επιτυχία.

Στην κατηγορία των τυφεκίων ακροβολιστού, η Sako έχει παρουσιάσει το M23, έναν κλώνο AR διαμετρήματος 7,62 mm x 51. Το όπλο βρίσκεται ήδη σε χρήση με τις Ειδικές Δυνάμεις του Φινλανδικού Στρατού, έχοντας αντικαταστήσει το τυφέκιο SVD των 7,62 mm x 54R.

Το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού που θα καλύψει τις κοινές ανάγκες, είναι το πετυχημένο TRG10 της Sako, πιθανώς σε έκδοση πολλαπλών διαμετρημάτων.

Η επιλογή Σουηδίας και Φινλανδίας για τύπο τυφεκίου βασισμένου στην πλατφόρμα AR και στα τυποποιημένα διαμετρήματα φορητού οπλισμού του ΝΑΤΟ, ενισχύει την τάση πλήρους καθιερώσεως κλώνων AR εντός της Συμμαχίας ενώ επιβεβαιώνει την κυριαρχία του διαμετρήματος 5,56 mm αφού οι αρμόδιοι δεν παρασύρθηκαν από τις ευρύτατα διαδεδομένες και σκοπίμως καλλιεργημένες παρερμηνείες ως προς τα πορίσματα στις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ημιαυτόματο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού Sako Μ23 προμηθεύεται ο Φινλανδικός Στρατός

Tags

Related Articles

Back to top button
Close