Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Εξώδικο της AMS AERO προς την ΕΑΒ για παραβίαση συμβάσεως συντηρήσεως C-130

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε προ μηνός δημοσίευμά μας, στο οποίο περιγράφαμε τις εξελίξεις με λεπτομέρειες, των εργασιών συντηρήσεως στα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την ΕΑΒ, παρά τα όσα επισήμως ανακοινώνει η εταιρεία, επισημαίναμε: «Οι εργασίες έχουν χάσει έδαφος λόγω καθυστερήσεων στην παραλαβή ανταλλακτικών από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας». 

Καθώς από τις 3 Ιουνίου 2022 η ΕΑΒ ανέθεσε σύμβαση ύψους 4.341.880 € στην εταιρεία AMS AERO για παροχή υπηρεσιών εργοστασιακής συντήρησης και υποστήριξης δύο αεροσκαφών C-130, 16 μήνες μετά, η δεύτερη απέστειλε εξώδικο στην πρώτη, θέτοντάς την προ των ευθυνών της για τις τραγικές καθυστερήσεις που έχει επιφέρει η στάση της στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το εξώδικο που επιδόθηκε στις 30 Οκτωβρίου, η ΕΑΒ κωλυσιεργεί στην παροχή των απαραίτητων ανταλλακτικών και στην επισκευή υποσυγκροτημάτων C-130, κάτι που αποτελεί συμβατική της υποχρέωση. Επιπλέον, εμφανίζεται να μην αμοίβει την AMS AERO, η οποία χάρη στην ομάδα 20 έμπειρων και πιστοποιημένων στελεχών της, έχει δυνατοτητα αποδόσεως δύο αεροπλάνων ανά έτος, εφόσον υπάρχει ομαλή ορή ανταλλακτικών κ.λπ.

Το εξώδικο αναφέρει ότι η παραβίαση ουσιωδών όρων της συμβάσεως από πλευράς ΕΑΒ είναι «συνεχές φαινόμενο η από μέρους σας παραβίαση ουσιωδών όρων της ανωτέρω σύμβασης» και διαπιστώνει: «όλους τους τελευταίους μήνες ότι παρουσιάζετε σημαντική και συστηματική καθυστέρηση στην πρόοδο και διεκπεραίωση» σταδίων – φάσεων. «Συγκεκριμένα, σε αμφότερα τα αεροσκάφη που έχουμε αναλάβει να συντηρήσουμε μέχρι σήμερα, παρουσιάζετε μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των υλικών, των ειδικών εργαλείων και του απαραίτητου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα αφενός το έργο μας να αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ολοκληρωθεί και αφετέρου να συμπληρώνεται μεγάλος αριθμός εργατοωρών του προσωπικού μας, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες αναγραφόμενες στο Παράρτημα Β της μεταξύ μας σύμβασης».

Η AMS AERO καταλήγει: «Σας δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε αζήμια καταγγελία της από 03/06/2022 συναφθείσας μεταξύ ημών σύμβασης έργου και θα διεκδικήσουμε ενώπιον παντός αρμόδιου δικαστηρίου και αρχής και με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την αποκατάσταση της συνολικής ζημίας που έχουμε υποστεί, επιφυλασσόμενοι παντός νoμίμου δικαιώματός μας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις, η ΕΑΒ πρέπει να παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία δύο C-130H, τα “742” και “749” μαζί με δύο C-130B, τα “948” και “¨723”. Άλλο ένα C-130H, το “751”, υφίσταται εργασίες στην πορτογαλική OGMA. Σήμερα, σε ενέργεια βρίσκονται τρία C-130H ενώ άλλα τρία αεροπλάνα εξετάζεται εάν θα μεταφερθούν στο Ισραήλ για να συντηρηθούν από την IAI. Απομένουν τέσσερα ακόμη αεροπλάνα, τα οποία έχουν παραμείνει καθηλωμένα επί σειρά ετών και προς το παρόν δεν υφίσταται προοπτική υποβολής τους σε εργασίες συντηρήσεως.

Η συντήρηση των C-130 στην ΕΑΒ και γιατί η ΠΑ “προτιμάει” τα C-130B

Tags

Related Articles

Back to top button
Close