Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Έφθασαν σήμερα οι Αμερικανοί πιλότοι που θα πετάξουν με το “005” από την ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην Ελλάδα βρίσκονται από σήμερα Παρασκευή οι Αμερικανοί χειριστές που θα αναλάβουν να πετάξουν το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που υποβάλλεται σε εργασίες αναβαθμίσεως στην έκδοση V. Οι δύο ιπτάμενοι δοκιμαστές της Lockheed Martin, πρόκειται να αναλάβουν το πτητικό μέρος του προγράμματος, μέχρι και την αναχώρηση του αεροσκάφους για τις ΗΠΑ.

Σήμερα επίσης, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του “005”, που όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είναι το μονοθέσιο F-16C Block 52+ Advanced που αποτελεί το πρωτότυπο “Viper Kit Proof” του προγράμματος. Όλα βρίσκονται από πλευράς χρόνων εντός σχεδιασμού και από την Δευτέρα, με κάποιον από τους Αμερικανούς χειριστές στο πιλοτήριο του “005”, ξεκινούν οι εκκινήσεις κινητήρα (Run Up) με το αεροσκάφος στατικό, για τις πρώτες δοκιμές. Εφόσον διαπιστωθεί ότι όλα είναι εντάξει, θα ακολουθήσουν τροχοδρομήσεις του αεροσκάφους κι εκτέλεση όλων των ενεργειών μέχρι την απογείωση. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθούν μια-δυο πτήσεις μικρής διάρκειας, που θα τις διαδεχθούν κάποιες έξοδοι μεγαλύτερης διαρκείας γύρω από την περιοχή της Τανάγρας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, εφόσον όλα έχουν κυλήσει ομαλά, το “005” θα πετάξει για την Γερμανία και από εκεί θα ακολουθήσει το σκέλος της πτήσεως μέχρι τις ΗΠΑ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να αρχίσει η άφιξη στην ΕΑΒ των 4 πρώτων αεροσκαφών, των λεγομένων “Proof Kit”, που θα αντιστοιχούν σε ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο από κάθε έκδοση (Block 52+ και Block 52+ Advanced) που έχουν επιλεγεί για αναβάθμιση. Ο προγραμματισμός εισόδου τους στο υπόστεγο προβλέπει την άφιξη αεροσκάφους κάθε 50 ημέρες περίπου. Τα 4 αεροσκάφη “Proof Kit” αναμένεται να βγουν σταδιακώς από το υπόστεγο της ΕΑΒ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

HMDS Targo: “φονικό βλέμμα” για τους Έλληνες ιπταμένους των Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close