Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

DEFEA η ελληνική διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον χάρτη των διεθνών αμυντικών εκθέσεων, ανήγγειλε εχθές 10 Απριλίου η εταιρείας οργανώσεως εκθέσεων ROTA ΑΕ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Παρών ήταν και ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, δεδομένου ότι η έκθεση θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Πρόκειται για την Defence Exhibition Athens (DEFEA) η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 22-24 Ιουνίου 2020 στην Αθήνα, στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με συνολικό εκθεσιακό χώρο 50.000 τ.μ. και ειδικές υποδομές που μπορούν να καλύψουν τις ειδικές απαιτήσεις και ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές: “Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά και σε εκδήλωση με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θα παρουσιαστούν αμυντικά συστήματα ξηράς, θάλασσας και αέρα σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο κοινό από την ελληνική και διεθνή κοινότητα. Στην DEFEA θα δώσουν το παρών οι κορυφαίες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του κλάδου διεθνώς […] στην έκθεση θα φιλοξενηθούν επίσης Εθνικά Περίπτερα των χωρών με τις κορυφαίες εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο […] Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και B2B συναντήσεις“.

Η διοργάνωση της DEFEA γίνεται από τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, ROTA AΕ, με ιστορία 35 ετών, που διοργανώνει ετησίως 20 εκθέσεις και δραστηριοποιείται σε 4 χώρες. Από την πλευρά του, ο ΣΕΚΠΥ (έτος ιδρύσεως 1982), έχει μέλη του 130 ελληνικές εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, που απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζομένους.

Ο πρόεδρος της ROTA AE Γιώργος Τσαούσογλου δήλωσε: “Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της διοργάνωσης, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει την απαρχή για μια νέα σελίδα για την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ως ROTA, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία του μεγαλύτερου οργανισμού διοργάνωσης επαγγελματικών εκθέσεων στην Ελλάδα ώστε οι εκθέτες και οι επισκέπτες της DEFEA να μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η DEFEA έρχεται να καλύψει, ένα σημαντικό κενό. Η Ελλάδα και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ), ξαναμπαίνουν δυναμικά μετά από δέκα χρόνια απουσίας, στον παγκόσμιο χάρτη των Αμυντικών Εκθέσεων. Η ΕΑΒΙ, στρατηγικός πυλώνας της Εθνικής Ασφάλειας, γνωρίζει ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των προϊόντων της. Η DEFEA, θα δώσει τώρα στην ΕΑΒΙ, την ευκαιρία να προβάλλει τα προϊόντα της με τον καλύτερο τρόπο, στην εγχώρια και διεθνή αγορά και να αναπτύξει συνεργατικά σχήματα με τις μεγαλύτερες ξένες αμυντικές βιομηχανίες. Ειδικά για τις Μικρομεσαίες εταιρείες της ΕΑΒΙ, η DEFEA θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία παρουσίασης των προϊόντων τους, στο παγκόσμιο αμυντικό κοινό, αλλά συγχρόνως και ενημέρωσης πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της αμυντικής τεχνολογίας. Για τις ξένες αμυντικές εταιρείες, η συμμετοχή τους κρίνεται απαραίτητη και ιδιαίτερα επωφελής, τόσο για την προβολή των προϊόντων τους στην Ελληνική Αμυντική Αγορά, όσο και γιατί μέσω της συμμετοχής αυτής θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις αναγκαίες συνεργασίες με τις αντίστοιχες Ελληνικές που θα αφορούν στην Εγχώρια αλλά και στην Διεθνή αμυντική αγορά”.

Ο Exhibition Manager της DEFEA Βασίλειος Μπάρκας προέβη στην εξής τοποθέτηση: “Βασικός μας στόχος η διοργάνωση μιας μεγάλης, ολοκληρωμένης και διεθνούς έκθεσης υψηλού επιπέδου. Με τη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ και την πολύτιμη αιγίδα και αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαστε βέβαιοι ότι η έκθεση θα δώσει το κατάλληλο βήμα διαλόγου για την ενίσχυση και ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Από την πλευρά μας, μαζί με το ΣΕΚΠΥ, θα διασφαλίσουμε το διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, στην οποία θα προσκληθούν και θα συμμετάσχουν σημαντικές διεθνείς αποστολές αλλά και μεγάλοι εκθέτες από τη διεθνή αμυντική βιομηχανία, με στόχο να δημιουργηθούν νέες γέφυρες συνεργασίας”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση από όλες τις απόψεις. Ερωτηματικά όμως θέτει η επιλογή της ημερομηνίας που θα πραγματοποιηθεί η DEFEA, δεδομένου ότι μόλις μερικές ημέρες πριν, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ίσως έκθεση του είδους, η Eurosatory (8-12 Ιουνίου 2020). Εξάλλου, Ιούνιο μήνα “μονού” έτους, διεξάγεται στην Μεγάλη Βρετανία η αντίστοιχη DSEI. Για οποιαδήποτε εταιρεία, αλλοδαπή ή ελληνική, είναι δύσκολη για λόγους κόστους η συμμετοχή σε δύο εκθέσεις του ιδίου τύπου, με διαφορά λίγων ημερών. Οπωσδήποτε η DEFEA, λόγω τιμολογιακής πολιτικής και μικρότερης διαρκείας (3 ημέρες) θα είναι μικρότερου κόστους ωστόσο, υπό ρεαλιστική αξιολόγηση, είναι ασύμμετρη η ανταπόδοση προβολής που μπορεί να αναμένει κανείς μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικού “εκτοπίσματος” εκθέσεων, οι οποίες σχεδόν συμπίπτουν χρονικώς.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close