Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ: Παρουσίαση στην έκθεση της Σαουδικής Αραβίας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου AΓΗΝΩΡ, παρουσιάσθηκε στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού που πραγματοποιήθηκε στην Σαουδική Αραβία μεταξύ 6-9 Μαρτίου, υπενθυμίζοντας ότι παρά τα προβλήματα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, υπάρχουν δυνατότητες για ναυπήγηση μικρότερων και ειδικών καθηκόντων πολεμικών πλοίων. Από αυτή και μόνο την άποψη, πέρα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, το ΑΓΗΝΩΡ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες, που επισκέφθηκαν την έκθεση.

Η σχεδιαστική ομάδα του σκάφους, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις με τέσσερις διαφορετικές ναυπηγικές μονάδες και να παρουσιάσει λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του σκάφους.

Ο ΑΓΗΝΩΡ, αποτελεί μία εξαρχής σχεδιαστική προσπάθεια, βασισμένη σε ιδιαίτερα επιτυχή για υψηλές ταχύτητες γάστρα. Όπως απεδείχθηκε στις δοκιμές που διεξήχθησαν για το Πολεμικό Ναυτικό, το ΣΑΠ «κτύπησε» επιδόσεις εφάμιλλες με ελάχιστα υπαρκτά σε παγκόσμιο επίπεδο σκάφη παρομοίων ταχυτήτων, σε σχέση με την συνολική χωρητικότητά του και το υψηλό ωφέλιμο φορτίο.

Το ΣΑΠ πέτυχε σε δοκιμές μέγιστη ταχύτητα στο εκτόπισμα ημίσεος φόρτου 52,5 κόμβους και σε πλήρη φόρτο 50 κόμβους. Στο σχετικό ενημερωτικό υλικό, το ΑΓΗΝΩΡ περιγράφεται με μήκος 17,8 μέτρα, πλάτος 4,5 μέτρα, βύθισμα 0,95 μέτρου κι εκτοπίσματος 22,5 τόννους. Η ταχύτητα ταξιδίου ορίζεται στους 38 κόμβους και με 2.700 λίτρα χωρητικότητα καυσίμου, η αυτονομία ανέρχεται σε 350 ν.μ.

Το πλήρωμα του σκάφους είναι 3 άτομα ενώ μεταφέρονται σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα 11 άνδρες. Καθίσματα υπάρχουν σε δύο διαμερίσματα του σκάφους.

Στο υλικό, το ΣΑΠ παρουσιάζεται με ενδεικτικό οπλισμό τηλεχειριζόμενου σταθμού στην πλώρη, ικανό για φιλοξενία πυροβόλου χαμηλής ανακρούσεως μέχρι 30 mm.

Tο πρωτότυπο ΑΓΗΝΩΡ συνεχίζει τις δοκιμές με το Πολεμικό Ναυτικό, πριν την επίσημη παραλαβή.

Σε πλήρη εξέλιξη η ναυπήγηση του ΣΑΠ/ΤΜ “ΑΓΗΝΩΡ” για την ΔΥΚ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close