Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Α/ΓΕΑ στην ΕΑΒ – Το πρώτο F-16V που επαναβάφεται

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενημέρωση για όλα τα θέματα ενδιαφέροντος Πολεμικής Αεροπορίας, είχε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ στις 22 Μαΐου.

Στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνεται ο Α/ΓΕΑ στο βαφείο των εγκαταστάσεων, όπου αυτή την περίοδο φιλοξενείται ένα F-16 για ολική επαναβαφή. Για την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος είχε γράψει προ ημερών ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, με την διαφορά ότι το πρώτο αεροπλάνο ανήκει στα ήδη αναβαθμισμένα F-16V. Επρόκειτο για ένα πρώην F-16C Block 52+ και οι εργασίες, αφορούν την ολική επαναβαφή με τις βαφές που χρησιμοποιούνται στα F-16 Block 52+ Advanced, οι οποίες είναι βελτιωμένες και σαφώς ανθεκτικότερες στην φθορά.

Στο παλαιό βαφείο της ΕΑΒ, βρίσκεται στο μεταξύ και ένα F-16 Block 50, το οποίο όμως φιλοξενείται για βαφή σε συγκεκριμένα μόνο τμήματα, που αυτό απαιτείται.

Η επίσκεψη του Α/ΓΕΑ, έρχεται δύο ημέρες μετά την παράδοση του 19ου F-16 του οποίου ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση, στην Πολεμική Αεροπορία. Επρόκειτο για το “503”, το οποίο την Δευτέρα 20 Μαΐου απογειώθηκε από την Τανάγρα και προσγειώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης, εντασσόμενο στην 340 Μοίρα. Οι εργασίες αναβαθμίσεως στο μαχητικό έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Απρίλιο ωστόσο, απέμεναν οι τυπικές διαδικασίες “γραφειοκρατίας” για την τελική έγκριση από την αμερικανική πλευρά και την Πολεμική Αεροπορία. Πλέον η 340 Μοίρα έχει στο δυναμικό της 6 F-16C/D Block 72. 

Έναρξη επαναβαφής των “βρώμικων” F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 ο ΥΕΘΑ είχε πει ότι το πρόγραμμα «εξελίσσεται ομαλά εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και έχουν παραληφθεί 13 αναβαθμισμένα Α/Φ F16 Viper, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παραλαβή επιπλέον 5 αναβαθμισμένων Α/Φ». Εν τούτοις, ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε γράψει ότι την συγκεκριμένη περίοδο, ο στόχος αυτός είχε αναθεωρηθεί ήδη σε 3 μόνο αεροπλάνα μέχρι την εκπνοή του 2023. Τελικώς, ούτε αυτό κατέστη εφικτό, εξαιτίας κάποιων απρόοπτων, με αποτέλεσμα να παραδοθεί μόλις ένα αναβαθμισμένο μαχητικό. Ακολούθησε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 η παράδοση δύο ακόμη αεροπλάνων και στις 22 Μαρτίου ενός ακόμη. Με το “503”, η ΕΑΒ έχει παραδόσει μέχρι τώρα εντός του τρέχοντος έτους 4 αναβαθμισμένα αεροπλάνα.

Για την ενίσχυση του δυναμικού της, η ΕΑΒ θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσλήψεως 157 εργαζομένων, μέρος των οποίων θα διοχετευθεί στην ομάδα που εμπλέκεται στο πρόγραμμα F-16V. Η συγκεκριμένη ομάδα αριθμεί περίπου 90 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 150 και συμπληρώνεται από μια μικρή ομάδα που έχει προσληφθεί από την Lockheed Martin.

F-16V: Σχεδιασμός και έναρξη εφοδιασμού της 340 Μοίρας

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close