Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

F-16V: στόχος τα 16 αεροπλάνα μέχρι τέλος του έτους

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή στις 8 Σεπτεμβρίου αναφορικώς με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως μαχητικών F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απάντησε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στο ερώτημα περί ασυμβατότητος του νέου συστήματος ραντάρ AN/APG-83 που εγκαθίσταται στα αεροπλάνα, με το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II που φέρουν ήδη, αναφέρεται ότι από το 2018 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ «ενημερώθηκε αρμοδίως» για την συμβατότητα των δύο ενώ δεν υπάρχει θέμα πρόσθετου κόστους καθώς υπάρχει ενημέρωση και για «δέσμευση των Αμερικανικών Αρχών να μεριμνήσουν για την προσφερόμενη λύση από τον αρχικό κατασκευαστή εντός της οικονομικής οροφής του συγκεκριμένου προγράμματος». Ο ΥΕΘΑ καταλήγει ότι όντως έχει επιτευχθεί «τεχνική λύση που εξασφάλισε τη συμβατότητα των συστημάτων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του συμβατικού κόστους».

Τέλος ως προς το κατά πόσο επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως του προγράμματος, ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι αυτό «εξελίσσεται ομαλά εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και έχουν παραληφθεί 13 αναβαθμισμένα Α/Φ F16 Viper, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παραλαβή επιπλέον 5 αναβαθμισμένων Α/Φ».

Το τελευταίο ευσταθεί τυπικώς μόνο, αφού αναφέρεται στον αρχικό προγραμματισμό. Όπως έχει γράψει ήδη ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ο σχεδιασμός από πλευράς ΕΑΒ έχει αναθεωρηθεί και μόνο 3 αναβαθμισμένα μαχητικά προσδοκάται ότι θα παραδοθούν μέχρι την εκπνοή του 2023, δηλαδή ο μηνιαίος ρυθμός παραδόσεων το τελευταίο τρίμηνο θα κυμανθεί σε ένα αεροπλάνο. Επομένως στο συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο, εάν η ΕΑΒ πετύχει τον αναθεωρημένο στόχο της, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει 16 αναβαθμισμένα F-16C/D Block 72.

F-16V: παράδοση του “005” στην ΠΑ – Στόχος 3 ακόμη μέχρι τέλος του έτους

Related Articles

Back to top button