Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

F-16V: παράδοση του “005” στην ΠΑ – Στόχος 3 ακόμη μέχρι τέλος του έτους

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινό δελτίο Τύπου, η Lockheed Martin ανακοίνωσε την παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία του αρχικού F-16, που χρησιμοποιήθηκε ως πρωτότυπο του προγράμματος αναβαθμίσεως F-16V.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει συγκεκριμένα για το “005”: «Σήμερα το πρώτο αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στην διαμόρφωση “Viper”, επιστρέφει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) μετά από ένα επιτυχημένο δοκιμαστικό πρόγραμμα των ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης. Το αεροσκάφος βρισκόταν στις ΗΠΑ από το 2021 για εξαντλητικές δοκιμές των νέων συστημάτων του. Θα ενταχθεί στο στόλο των Vipers που είχαν παραδοθεί νωρίτερα, ως μέρος του πλάνου αναβάθμισης συνολικά 84 αεροσκαφών στη διαμόρφωση Viper έως το 2027. Η διαμόρφωση Viper προσφέρει δυνατότητες ασφαλείας του 21ου αιώνα που καθιστούν τα F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη και επιτρέπουν στην ΠΑ να υποστηρίζει τις συμμαχικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο».

Με την προσθήκη του “005” στην δύναμη της 115 Πτέρυγας Μάχης, ο συνολικός αριθμός των αναβαθμισμένων μαχητικών που έχουν παραδοθεί, σε συνδυασμό με άλλα τρία που παραδόθηκαν από την ΕΑΒ τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται πλέον σε 13.

Από πλευράς ΕΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, στόχος είναι η παράδοση το τελευταίο τρίμηνο του έτους ενός αεροπλάνου τον μήνα, οπότε η δύναμη αναβαθμισμένων F-16C/D Block 72 στην εκπνοή του 2023 θα ανέλθει σε 16 μαχητικά.

Παράδοση 10ου F-16V από την ΕΑΒ – Ακολουθούν άλλα δύο

 

Related Articles

Back to top button