Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Μεγάλα και ηχηρά ονόματα κοσμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας στην DEFEA

Rheinmetall Lynx

Με 20 συμμετοχές στην Έκθεση DEFEA, η Γαλλία δίνει ηχηρό παρών επιβεβαιώνοντας τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις που έχει δημιουργήσει με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και κυρίως στην αμυντική βιομηχανία.

Με το πρώτο μαχητικό Rafale βαμμένο με τα χρώματα της Ελλάδας να αναμένεται μέσα στον Ιούλιο από τα συνολικά 18 που θα παραδοθούν, αλλά και την πρόταση για την κατασκευή ελληνικών φρεγατών, η Γαλλία έχει βάλει τις βάσεις και στοχεύει να διευρύνει τη στρατηγική συνεργασία με τη χώρα μας. Οι δύο χώρες άλλωστε έχουν διαχρονικές και ευρύτερες σχέσεις συνεργασίας μέσα από τους οργανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Πενταμερούς συνεργασίας (μαζί και με Κύπρο, Αίγυπτο και ΗΑΕ) για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά πραγματοποιούν και κοινές ασκήσεις των Ένοπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ελλάδα και Γαλλία είναι σταθεροί σύμμαχοι με στόχο να εξασφαλιστεί και να ενισχυθεί ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συντονιστής της πολυπληθούς γαλλικής συμμετοχής στην DEFEA είναι η GICAN, ο Γαλλικός Όμιλος Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, ο οποίος συνεργάζεται με περισσότερα από 210 στελέχη στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Συνεργάζεται άμεσα με ναυπηγεία, κατασκευαστές συστημάτων και εξοπλισμού, υπεργολάβους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση και την εφαρμογή στρατιωτικών και μη στρατιωτικών σκαφών, καθώς και αυτών που επιχειρούν στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα και των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η φιλοδοξία του GICAN είναι να προωθήσει την ανάπτυξη της γαλλικής ναυτιλιακής βιομηχανίας ώστε να της επιτρέψει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση, την προστασία και την προστασία των θαλάσσιων, αεροπορικών, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων περιοχών.

Οι Γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες, που έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στη DEFEA είναι:

AIRBUS

Η Airbus είναι πρωτοπόρος της αεροδιαστημικής. Η εταιρεία καινοτομεί συνεχώς για την παροχή αποτελεσματικών και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων στην αεροδιαστημική, την άμυνα και συνδεδεμένες υπηρεσίες. Η Airbus είναι ευρωπαϊκός ηγέτης στην άμυνα και την ασφάλεια και μία από τις μεγαλύτερες διαστημικές επιχειρήσεις στον κόσμο. Στα ελικόπτερα, η Airbus παρέχει το πιο αποτελεσματικό μηχανοκίνητο και στρατιωτικό ελικόπτερο καθώς και λύσεις και υπηρεσίες παγκοσμίως.

ALSEAMAR

Η ALSEAMAR περιλαμβάνει τις θαλάσσιες και υποβρύχιες δραστηριότητες του βιομηχανικού ομίλου Alcen και ειδικεύεται στις αγορές άμυνας και ασφάλειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και ωκεανογραφίας.

Στόχος της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή καινοτόμων υποθαλάσσιων και ναυτικών συστημάτων και η παροχή νέων υπηρεσιών χάρη στις τεχνογνωσίες που αναπτύσσονται εσωτερικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ρομποτικό μηχάνημα, Οχήματα για δύτες μάχης, Οχήματα μεταφοράς δύτη/ όχημα προώθησης δύτη, Υποβρύχιος εξοπλισμός ακουστικής τοποθέτησης T-DETECTOR – Υποβρύχιο σε κίνδυνο ή τοποθέτηση μαύρου κουτιού, ασύρματοι, Ναυτικά συστήματα ραδιοεπικοινωνίας/ Ενεργή κεραία για πλοίο και υποβρύχιο/ Κεραία HF/ Επεκτάσιμοι σημαντήρες επικοινωνίας για υποβρύχιο Υπηρεσίες Life Extender, Έρευνα/ Αναβάθμιση Ναυτικών Συστημάτων Καταπολέμησης/ Θεραπεία Περίθαλψης/ Επανένταξη ορφανού συστήματος/ Συντήρηση

Η ALSEAMAR είναι οργανωμένη σε τρία τμήματα: Υλικά, Προϊόντα και Υπηρεσίες, το καθένα με κορυφαίες θέσεις στην αγορά στους συγκεκριμένους τομείς τους. Τα έσοδα το 2020 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ απασχολεί 100 εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση.

ARQUUS

Η ARQUUS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη γαλλική βιομηχανία, από τη σχεδίαση οχημάτων ως την υποστήριξή τους. Με στόλο περίπου 25.000 οχημάτων στον Γαλλικό Στρατό, εκ των οποίων 20.000 άμεσα υποστηρίξιμα από την εταιρεία.

Η ARQUUS είναι ένα από τα τρία μέλη της βραχυπρόθεσμης κοινοπραξίας στην οποία το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε τη σύμβαση Scorpion. Κατασκευαστής παγκοσμίου φήμης οχημάτων όπως το VAB, το VBL, το Bastion και η οικογένεια Sherpa. Η ARQUUS είναι επίσης ένας σημαντικός προμηθευτής για περισσότερες από 60 χώρες.

AVANTIX, AN ATOS COMPANY

Avantix είναι μια εταιρεία Atos που παρέχει στους πελάτες της λύσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου. Το Avantix συνδυάζει ηλεκτρονικά και τεχνολογία πληροφοριών για να παρέχει προστασία σε χώρες και στις στρατιωτικές τους δυνάμεις με προηγμένη γνώση των απειλών και ανώτερη τακτική επίγνωση κατάστασης σε ναυτικές, χερσαίες ή αεροπορικές πλατφόρμες.

Οι λύσεις της, είναι δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης, δίνουν στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων τη δυνατότητα να διαχειρίζονται σήματα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, όπως ραντάρ ή ραδιοφωνικές μεταδόσεις, για την προστασία οπλιτών, υποδομών και στρατιωτικών πόρων.

COUACH – CNC

Η Chantier Naval Couach είναι μια γαλλική εταιρεία με έναν αιώνα ζωής που ειδικεύεται στην κατασκευή επαγγελματικών σκαφών. Βρίσκεται στο Gujan-Mestras, στον κόλπο του Arcachon, σχεδιάζει και κατασκευάζει σκάφη ταχείας παρακολούθησης και περιπολικά σκάφη 12 ως 50 μέτρων.

DASSAULT AVIATION

 Στις 25 Ιανουαρίου 2021, οι ελληνικές Αρχές υπέγραψαν με την Dassault Aviation συμβόλαιο για την απόκτηση 18 Rafale. Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2021. Η άφιξη του Rafale στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας σταθερής συνεργασίας άνω των 45 ετών με την Dassault Aviation.

Ακολουθώντας τους προκατόχους του, το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000 -το τελευταίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση 10 αεροσκαφών Mirage 2000 στο πρότυπο 2000-5 με μεγάλη συμβολή από τις ελληνικές βιομηχανίες- χαρακτηρίζει την ποιότητα της μακροχρόνιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Χάρη στις μοναδικές δυνατότητες “Omnirole”, το Rafale μπορεί ταυτόχρονα να εκτελέσει αεροπορική μάχη και επιθέσεις σε στόχους επιφανείας κατά την διάρκεια της ίδιας αποστολής, καθιστάμενο έτσι πραγματικός «πολλαπλασιαστή ισχύος» για όλους τους τύπους εμπλοκής, στο πλαίσιο συνασπισμών ή σε πλήρη αυτονομία.

Εξαιρετικά ισχυρό, εξαιρετικά ευέλικτο και πολύ διακριτικό, το Rafale όχι μόνο ενσωματώνει τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη γκάμα αισθητήρων, πολλαπλασιάζοντας την αποδοτικότητά τους με την ιδιαίτερα λειτουργική “σύντηξη δεδομένων πολλαπλών αισθητήρων”, αλλά είναι επίσης εξοπλισμένο με εξαιρετική ικανότητα μεταφοράς φορτίων και ένα εντυπωσιακό προηγμένο σύστημα αποστολής.

Οι δυνατότητες του Rafale ενημερώνονται τακτικά για να διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο μάχης σε σχέση με τα διάφορα επιχειρησιακά περιβάλλοντα και τη σχετική επιστροφή εμπειρίας από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας, το Rafale θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ελλάδας και στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης στην περιοχή.

ECA GROUP

Η ECA GROUP σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει ολοκληρωμένα μη επανδρωμένα συστήματα βασισμένα σε αυτόνομες και εξ αποστάσεως λειτουργούσες τεχνολογίες για την αλλίευση ναρκών στη θάλασσα. Τα συστήματα της ECA GROUP υποστηρίζουν πολεμικά ναυτικά σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως.

EURONAVAL

Η Euronaval προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθείτε, να ανταλλάξετε απόψεις και να συνεργαστείτε με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πολεμικών ναυτικών και από τις πέντε ηπείρους. Θα προωθήσετε την τεχνογνωσία σας σε παγκόσμιους ναυτικούς βασικούς παίκτες, ΜΜΕ, ETI και νεοσύστατες επιχειρήσεις που ενισχύουν την αγορά άμυνας και ασφάλειας στη θάλασσα. Θα απολαύσετε επιπλέον ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επισκέψεων Επίσημων Αντιπροσωπειών και εξατομικευμένης υπηρεσίας συνάντησης BtoB.

IXBLUE

Η IXblue είναι μια παγκόσμια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων θαλάσσιων, φωτονικών και τεχνολογιών αυτονομίας. Περιλαμβάνει καινοτόμα συστήματα και λύσεις αφιερωμένες στην αδρανειακή πλοήγηση, την υποθαλάσσια τοποθέτηση, την υποβρύχια απεικόνιση, καθώς και την κατασκευή πλοίων, τη δοκιμή και την προσομοίωση. Οι τεχνολογίες IXblue υποστηρίζουν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία. Απασχολώντας εργατικό δυναμικό 650 ατόμων παγκοσμίως, η iXblue ασκεί τις δραστηριότητές της σε περισσότερες από 60 χώρες.

LACROIX

Ο Όμιλος Etienne Lacroix, ιδρύθηκε το 1848, παρέχει ολοκληρωμένα πυροτεχνικά συστήματα και εφαρμογές στους τομείς της άμυνας, της επιβολής του νόμου και της πολιτικής ασφάλειας. Οι δραστηριότητές του  εκτείνονται από το σχεδιασμό προϊόντων ως την παραγωγή, υποστήριξη και υπηρεσίες.

MBDA

Η MBDA είναι η μόνη ευρωπαϊκή αμυντική εταιρεία ικανή να σχεδιάζει και να παράγει πυραύλους και συστήματα πυραύλων που αντιστοιχούν στο πλήρες φάσμα των επιχειρησιακών αναγκών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ξηρά, θάλασσα και αέρα). Με σημαντική παρουσία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, το 2020 η MBDA πέτυχε έσοδα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και παραγγελίες 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά, ο όμιλος προσφέρει μια σειρά 45 πυραυλικών συστημάτων και προϊόντων αντιμέτρων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και περισσότερα από 15 που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η MBDA ανήκει από κοινού στην Airbus (37,5%), στην BAE Systems (37,5%) και στον Leonardo (25%).

Οι σημερινές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο περίπλοκα σενάρια εμπλοκής, όπου δεν υπάρχει χώρος για λάθη. Σε αυτό το ολοένα και πιο απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, μπορούν να βασίζονται στην τεχνογνωσία και τη δέσμευση της MBDA για παροχή τεχνολογίας αιχμής, αποδεδειγμένης στης μάχη.

Με την πάροδο των ετών, η MBDA έχει αποδείξει την ικανότητά της να παρέχει αποφασιστικές στρατιωτικές δυνατότητες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και για τη δυνατότητα στρατηγικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας δράσης.

Η εταιρεία βασίζεται σε εκτεταμένη εμπειρία ενσωμάτωσης συστημάτων σε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών παλαιού τύπου και νέας γενιάς. Από τα φορητά συστήματα αντιαρματικών πυραύλων ως πλήρως δικτυωμένης αρχιτεκτονικής αντι-τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, από την αυτοάμυνα ναυτικού μέχρι τους πολύπλοκους πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει μια βελτιστοποιημένη λύση προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του πελάτη.

 MC2 TECHNOLOGIES (MICROWAVE CHARACTERIZATION CENTER TECHNOLOGIES)

Το MC2 Technologies (Microwave Characterization Center Technologies) είναι ένα προϊόν από το ερευνητικό εργαστήριο του IEMN (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών, Μικροηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας). Ειδικεύεται στις μικρο και νανοτεχνολογίες, που εφαρμόζονται κυρίως στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των τηλεπικοινωνιών. Η MC2 Technologies προσφέρει λύσεις αντι-drone, παθητική λύση σαρωτή σώματος για την ανίχνευση κρυφών αντικειμένων που φορούν άνθρωποι μέσα από τα ρούχα και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μικροκυμάτων.

 NAVAL GROUP

Η Naval Group είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης στη ναυτική άμυνα. Χρησιμοποιεί εξαιρετική τεχνογνωσία, μοναδικούς βιομηχανικούς πόρους και ικανότητα να οργανώνει καινοτόμες στρατηγικές συνεργασίες για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών της.

Σχεδιάζει, κατασκευάζει, ενσωματώνει και παρέχει υποστήριξη εν λειτουργία, αποσυναρμολογεί και αποσυνθέτει για πλοία επιφανείας και υποβρύχια. Ως βιομηχανικός εργολάβος, σχεδιαστής και κατασκευαστής ολόκληρων πολεμικών πλοίων και συστημάτων μάχης, προσφέρει επίσης ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών σε ναυτικές βάσεις και ναυπηγεία, ενώ διαχειρίζεται πολύπλοκα προγράμματα στη Γαλλία και στο εξωτερικό, όπου χρειάζονται τα πολεμικά ναυτικά για να είναι αποτελεσματικά και αυτόνομα.

Η Naval Group, με έδρα την Αθήνα από το 2008, είναι περήφανη που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Με διεθνές κύρος σε 18 χώρες, η Naval Group έχει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων μεταφορών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.

NEXTER A COMPANY OF KNDS

Η Nexter είναι εταιρεία της KNDS και ευρωπαίος ηγέτης στην άμυνα Ξηράς.

Αποστολή της είναι να καλύψει τις ανάγκες των δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και των δυνάμεων ασφαλείας σε όλο τον κόσμο μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της παραγωγής και της υποστήριξης ολοκληρωμένων συστημάτων. Η Nexter είναι ο κύριος προμηθευτής και προνομιούχος συνεργάτης του γαλλικού στρατού. Η γκάμα προϊόντων της ομάδας περιλαμβάνει θωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού, μια μεγάλη γκάμα πυρομαχικών, ρομπότ, ψηφιακές λύσεις καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης.

OEM DEFENCE SERVICES (OEM DS)

Οι OEM DS προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις υποστήριξης, αξιοποιώντας τις συνέργειες. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις βιομηχανικής υποστήριξης για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, προσπαθώντας παράλληλα να είναι οικονομικά αποδοτικοί στους πελάτες.

P&C INTERNATIONAL

Με 12 χρόνια εμπειρίας σε εμπορικές εκθέσεις και συντονισμό περίπτερων, η διοίκηση της P&C International  θέτει στη διάθεση του πελάτη τις γνώσεις της για να καταστήσει επιτυχημένη την συμμετοχή σε κάθε έκθεση. Η P&C International παρέχει λύσεις-κλειδί για τις εκθέσεις σας στο εξωτερικό. Υποστηρίζεται από αρκετούς διοργανωτές εμπορικών εκθέσεων για να ενημερώσει και να συντονίσει εκθέτες και εθνικά περίπτερα από διάφορες χώρες (κυρίως γαλλικά, αμερικανικά και καναδικά) για εμπορικές εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας.

Η P&C International συντονίζει την παρουσία των εκθετών σε επιλεγμένες εμπορικές εκθέσεις. Παρακολουθεί από την αρχή ως την ολοκλήρωση και φροντίζει να επιτύχει τους 3 στόχους: Διευκολύνετε την έκθεσή σας,  Αναδείξτε το όραμά σας, Βελτιστοποιήστε τις επισκέψεις στο περίπτερό σας.

RAFAUT GROUP

Ο Γαλλικός όμιλος Rafaut δραστηριοποιείται για περισσότερα από 60 χρόνια στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας. Κύριοι πελάτες είναι κυβερνήσεις και κατασκευαστές αεροσκαφών. Ειδικεύεται σε συστήματα εξαπόλυσης, μεταφοράς όπλων και κεφαλών και εκπαίδευση αντιμετώπισης πυρκαγιών. Τα προϊόντα του είναι σε επιχειρησιακή υπηρεσία και δοκιμασμένα σε μάχη.

SAFRAN

Η Safran Electronics & Defense είναι ένας κορυφαίος προμηθευτής προϊόντων και υπηρεσιών που χειρίζονται λειτουργίες παρατήρησης, λήψης απόφασης και καθοδήγησης τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές. Η εταιρεία εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών αιχμής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ως προμηθευτής των πιο καινοτόμων αεροδιαστημικών και αμυντικών προγραμμάτων σήμερα.

Είναι πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη παγκοσμίως στα αδρανειακά συστήματα πλοήγησης που χρησιμοποιούνται στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα.  Ευρωπαίος ηγέτης στα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και τακτικά drone. Η Safran Electronics & Defense έχει εργατικό δυναμικό 10.700 υπαλλήλων.

Related Articles

Back to top button