Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

F-16V: Σχεδιασμός και έναρξη εφοδιασμού της 340 Μοίρας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο εφοδιασμός της δεύτερης Μοίρας με αναβαθμισμένα F-16V, είναι αυτή την στιγμή ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει ευρισκομένων προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας στην παρούφα φάση. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Block 72 στην 340 Μοίρα, το 14ο κατά σειρά στο οποίο εκτελέσθηκαν οι σχετικές εργασίες μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) οι Μοίρες που θα εξοπλιστούν με το F-16V θα λάβουν σε πρώτη φάση 13 αναβαθμισμένα αεροπλάνα και η 343 Μοίρα είναι η πρώτη που συμπλήρωσε αυτό τον αριθμό με την παράδοση του “005” που ήλθε από τις ΗΠΑ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη “διάχυση” του νέου τύπου στην δύναμη κρούσεως της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή η ταχύτερη αφομοίωση από τις πολεμικές Μοίρες, που συνιστά την διαδικασία “κεφαλαιοποιήσεως” των νέων δυνατοτήτων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εφοδιασμό συνολικώς πέντε Μοιρών με F-16V, αυτές δηλαδή που επιχειρούν με F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced. Μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων 13 μαχητικών σε κάθε Μοίρα, θα ακολουθήσει η σταδιακή “αντικατάσταση” των μη αναβαθμισμένων αεροπλάνων που θα εξακολουθούν να υπηρετούν, με αναβαθμισμένα. Τοιουτοτρόπως, βάσει του προγράμματος παραδόσεων από την ΕΑΒ, η 340 Μοίρα αναμένεται να έχει συμπληρώσει τον αριθμό των 13 αναβαθμισμένων μαχητικών στα τέλη του 2024.

Οι 343 και 340 Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης, ορίσθηκε να είναι οι δύο πρώτες στις οποίες θα γίνει η μετάπτωση, για να ακολουθήσει η 337 Μοίρα που εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Σκοπίμως αφέθηκαν τελευταίες οι 335 και 336 Μοίρες, καθότι με αυτές επιχειρούν F-16 Block 52+ Advanced, δηλαδή τύπος που φέρει ήδη ζεύξη δεδομένων Link 16 και έχει ικανότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. 

Τα ανωτέρω, σημαίνουν ότι σήμερα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικώς 4 Μοίρες με ικανότητα διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων χάρη στην ζεύξη δεδομένων Link 16. Όλες όμως έχουν μειωμένη δύναμη μαχητικών αεροπλάνων προς το παρόν. Πρόκειται για την 332 Μοίρα με Rafale F3R, την 343 Μοίρα με F-16 Block 72 και τις 335-336 Μοίρες με F-16 Block 52+ Advanced.

Τα μόνα Block 52+ Advanced των οποίων προηγήθηκε η αναβάθμιση, ήταν το αρχικό “005” που μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και τα δύο που απετέλεσαν τα λεγόμενα “kitproof”, το μονοθέσιο “006” και το διθέσιο “025”. Ικανοποιήθηκαν με αυτό τον τρόπο ιδιαίτερες ανάγκες του προγράμματος ενώ από εκεί και πέρα οι εργασίες εξελίσσονται μέχρι εξαντλήσεως των μαχητικών εκδόσεως F-16 Block 52+.

Ως προς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των παλαιότερων F-16 Block 50, η λήψη αποφάσεων καθυστερεί για αντικειμενικούς μάλλον λόγους. Αν και στο μεταξύ έχει αναπτυχθεί επιτελικός προβληματισμός για το ενδεχόμενο αναβαθμίσεως και αυτών στην διαμόρφωση V, οι όποιες αποφάσεις μέχρι στιγμής από πλευράς θεσμικών οργάνων, δηλαδή ΑΑΣ και Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αφορούν την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροπλάνων στο επίπεδο των Block 52+ Advanced, δηλαδή με βασικά στοιχεία το ραντάρ AN/APG-68(V)9 και ζεύξη δεδομένων Link 16.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast #57 Πολεμική Αεροπορία: ο πιο ευνοημένος στους εξοπλισμούς

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close