Ελλάδα – Ινδία προς Στρατηγική σχέση – Συνεργασία στην Άμυνα και την Αμυντική Βιομηχανία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ο τομέας της Άμυνας, ως ένα από τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν έλειψε από τις συνομιλίες που είχαν κατά την συνάντησή τους εχθές 25 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi, κατά την επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων, στις κοινές δηλώσεις μετά τις συνομιλίες τους:
«Την Ιστορία μας συνοδεύουν, όπως συζητήσαμε, οι ίδιες αξίες: η δημοκρατία, η ειρήνη και το δίκαιο. Και στηριγμένοι ακριβώς σε αυτά τα πανίσχυρα θεμέλια της μακρόχρονης σχέσης μας, έχουμε τη μεγάλη μας χαρά να αναβαθμίσουμε τώρα τη συνεργασία μας σε Στρατηγική Σχέση […]
Εξάλλου, οι κυβερνήσεις μας υιοθέτησαν μία πολύ σημαντική Κοινή Δήλωση, που μετατρέπει τη σχέση μας σε στρατηγική, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία και την ασφάλεια […]
Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί αισθητά, οι επαφές μας σε υψηλό επίπεδο έχουν πυκνώσει. Είναι τόσα όμως περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί.
Και υπάρχει, συνεπώς, η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης -είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αναλυτικά- από την οικονομία και την άμυνα ως τον πολιτισμό και τον τουρισμό, από τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μετά την υπογραφή χθες και του σχετικού μνημονίου, μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός ήταν πιο συγκεκριμένος, με βάση την διερμηνεία:
«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε Στρατηγική Σχέση. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη Στρατηγική μας Σχέση, ενισχύοντας τη συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής, της παιδείας, των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως επίσης και την προώθηση των δεξιοτήτων.
Αγαπητοί φίλοι, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις αλλά και τις αμυντικές μας βιομηχανίες.
Σήμερα συζητήσαμε την αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην κυβερνοασφάλεια. Αποφασίσαμε ότι οφείλουμε να έχουμε μία θεσμοθετημένη πλατφόρμα, όπου θα συζητούνται τα οικονομικά θέματα και τα θέματα της εθνικής ασφάλειας».
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Time of India”, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε για την μέχρι σήμερα υφιστάμενη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών: «Στην άμυνα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια κοινή άσκηση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδοειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς».
Σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, κατά το παρελθόν έχει καταβληθεί προσπάθεια των κρατικών ΕΑΣ να συνάψουν συμφωνίες συμπαραγωγής διαφόρων προϊόντων με ινδικές εταιρείες, στο πλαίσιο μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες, η Hellenic Instruments έχει προτείνει την συμπαραγωγή πυροσωλήνων για βλήματα πυροβολικού ενώ έχει ήδη πωλήσει σε ινδικές εταιρείες σταθεροποιημένες περιστρεφόμενες βάσεις (pan-tilts) για σύνολα ηλεκτροπτικών αισθητήρων.
Πυροσωλήνες προσεγγίσεως βλημάτων όλμων ανέπτυξε η Hellenic Instruments