Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Αξιόλογες εξαγωγές και θετική πορεία από την Hellenic Instruments

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε μια φάση που η χώρα γυρίζει σελίδα και η νέα κυβέρνηση παλεύει να επιταχύνει τα πράγματα στην οικονομία, βελτιώνοντας τον δείκτη ανάπτυξης, υπάρχουν μικρές ελληνικές εταιρείες που δημιουργούν, παράγουν προϊόντα, αναπτύσσουν νέα και εξάγουν, αποφέροντας στα κρατικά ταμεία αξιόλογα έσοδα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι τέτοιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ), ένα μοναδικό κύτταρο σε μια χώρα που αποβιομηχανοποιήθηκε γοργά από την δεκαετία του 1980, ένα κύτταρο που σχετίζεται με την υψηλή τεχνολογία και προϊόντα αυστηρών προδιαγραφών, ακριβώς επειδή κατά βάση προορίζονται για στρατιωτική χρήση.

Μια νέα μικρή ιδιωτική εταιρεία του χώρου, είναι η Hellenic Instruments, που το 2019 αναμένεται να πετύχει εξαγωγές μεγαλύτερες των 500.000 ευρώ. Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που απασχολεί σήμερα 8 άτομα προσωπικό και ο κύκλος εργασιών έχει δημιουργήσει ήδη την ανάγκη για δύο νέες θέσεις μηχανολόγων μηχανικών ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η πρόσληψη δύο νέων ηλεκτρονικών μηχανικών, προκειμένου να καλυφθεί ο αυξημένος όγκος παραγωγής και έρευνας.

Το κύριο λάθος που κάνουν οι αρμόδιοι όταν καλούνται να ασχοληθούν με την ΕΑΒΙ, είναι ότι στο μυαλό τους κυριαρχούν οι κρατικές εταιρείες, με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους δυσκίνητους ρυθμούς αντιδράσεως και ανταποκρίσεως σε όλους τους τομείς. Όμως στην ΕΑΒΙ, σημαντική δραστηριοποίηση έχει και ο ιδιωτικός τομέας, με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιβιώσει εξάγοντας προϊόντα και όχι αναμένοντας να λάβουν συμβάσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Η Hellenic Instruments ξεκίνησε με την σχεδίαση και παραγωγή σταθεροποιημένων περιστρεφομένων βάσεων (pan-tilts) για σύνολα ηλεκτροπτικών αισθητήρων και ήδη προσφέρει μια αξιόλογη “οικογένεια” τριών βασικών τύπων. Στις 18 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε παραδόσεις του νεώτερου μοντέλου HI-PTU050-MINI στο Ισραήλ, στο πλαίσιο συμβάσεως που έχει αναλάβει για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (ΙDF). Το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για στήριξη ελαφρών συνόλων, βάρους μέχρι 2 κιλών.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει τις παραδόσεις σε τρεις εταιρείες της Ινδίας, εκ των οποίων μία κρατική και δύο ιδιωτικές. Στην περίπτωση αυτή οι συνολικές ποσότητες ανέρχονται σε 450 μονάδες, που αφορούν το μοντέλο HI-PTU100-NST EX, που μπορεί να δεχθεί σύνολα βάρους 10 κιλών.

Επιπλέον, το μοντέλο HI-PTU100-DSG EX, με γυροσκοπική σταθεροποίηση που εξασφαλίζει βελτιωμένη απόδοση, επίσης για σύνολα βάρους μέχρι 10 κιλών, συμμετέχει σε διαγωνισμό που έχει προκηρύξει αμερικανική εταιρεία και αφορά 200 μονάδες. Οι πιθανότητες αναλήψεως συμβάσεως, θεωρούνται αυξημένες.

Στο μεταξύ, η Hellenic Instruments έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου προϊόντος, άλλης κατηγορίας, περί του οποίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα. Στην παρούσα φάση, το προϊόν αυτό βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποιήσεως και έχει ενδιαφέρον τόσο για την ελληνική αγορά, όσο και για την διεθνή, όπου οι προοπτικές είναι τεράστιες.

Ταυτοχρόνως, ομάδα δύο μηχανικών της εταιρείας, εργάζεται σε άλλα δύο πολλά υποσχόμενα αναπτυξιακά προγράμματα. Εν όψει της εκθέσεως αμυντικού υλικού DEFEA 2020 που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, το περίπτερο της Hellenic Instruments θα είναι σε θέση να επιδείξει στο κοινό την αξιόλογη σειρά προϊόντων που έχει αναπτύξει.

Related Articles

Back to top button