Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συμφωνία EODH με KNDS για ενσωμάτωση του ASPIS NG στο Leopard 2A8

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μεγάλης σημασίας συμφωνία υπέγραψε η ελληνική EODH με την KNDS Deutschland GmbH (πρώην KMW) σήμερα, στην διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως αμυντικού υλικού EUROSATORY 2024 που διεξάγεται στο Παρίσι.

Πρόκειται για τροποποίηση της συμφωνίας πλαίσιο που έχει υπογραφεί από το 2021 μεταξύ των δύο εταιρειών και καλύπτει δεκαετή περίοδο, μέχρι το 2032. Με την νέα τροποποίηση, η συμφωνία επεκτείνεται μέχρι το 2035, χρονικό ορόσημο που θεωρείται ότι θα σημάνει την εμφάνιση του άρματος μάχης επομένης γενεάς που θα αναπτυχθεί από την KNDS.

Πολύ σημαντικό στοιχείο της τροποποιήσεως, που αποτελεί την 5η κατά σειρά (Amendment 5) που υπογράφουν οι δύο πλευρές, αποτελεί και η συμφωνία ενσωματώσεως του Προηγμένου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας Πλατφόρμας (ASPIS Modular NG-MBT) στο άρμα μάχης Leopard 2, ώστε οι νέες εκδόσεις Α8 κ.λπ. να μπορούν να προσφερθούν με αυτό. Το ASPIS NG αναπτύχθηκε από την EODH με σκοπό να ανταποκριθεί στις νέου τύπου απειλές που έχουν εμφανισθεί στο πεδίο της μάχης.

Για πρώτη φορά η EODH παρουσίασε στο περίπτερό της στιγμιότυπα βίντεο από τις πρόσφατες επιτυχείς δοκιμές του ASPIS NG που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό. Στις εικόνες, διακρίνεται η εξουδετέρωση απειλών top attack, που πλέον έχουν καταστεί πολύ διαδεδομένες λόγω των Περιφερόμενων Πυρομαχικών και FPV. 

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν προ διμήνου περίπου, επέδειξαν ικανότητα αντιμετωπίσεως απειλών top attack χάρη στα στοιχεία εξωτερικών τμημάτων – πλακών Θωρακίσεως Εκρηκτικής Αντιδράσεως (ERA) που περιλαμβάνει το ASPIS και ενεργοποιούνται μετά τον εντοπισμό της απειλής από τους αισθητήρες του συστήματος.

Με την υπογραφείσα συμφωνία, το σύνολο της ολοκληρωμένης προτάσεως προστασίας ASPIS NG της EODH, θα προσφέρεται ως στοιχείο του άρματος μάχης Leopard 2A8, διατηρώντας την ελληνική εταιρεία στον πυρήνα των εξελίξεων στον τομέα των τεθωρακισμένων.

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η EODH, αναφέρεται μεταξύ άλλων για την νέα συμφωνία:

«Μια τέτοια στρατηγική συμμαχία θα επιτρέψει την τοποθέτηση του συστήματος ASPIS NG επί παραδείγματι στο Leopard 2A8 ή το Leopard 2 A-RC 30 που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αποτελεί μέρος της λύσης – γέφυρας μέχρις ότου είναι έτοιμο για σειρά παραγωγής το MGCS κι επομένως είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι μέρος αυτού…

Επίσης, η συγκεκριμένη θα ενδιαφέρει σίγουρα όλους τους λεγόμενους “LeoBen” (Χρήστες Leopard) καθώς η τμηματική και οι νεότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο Σύστημα ASPIS Modular NG μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε άλλους υπάρχοντες στόλους Κυρίων Αρμάτων Μάχης, όπως για παράδειγμα το Leopard 2A4, από τους μεγαλύτερους χρήστες του οποίου είναι η Ελλάδα».

Leopard 2A4 με ASPIS Modular NG-MBT συν ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) με RWS NIMROD 300 και Α-Τ οπλισμό από την Ελληνική EODH

 

Related Articles

Back to top button