Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συμφωνία πλαίσιο 100 εκατ. € υπέγραψε η ελληνική EODH με την KMW

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρόντος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπεγράφη σήμερα 14 Ιουλίου συμφωνία πλαίσιο δεκαετούς διαρκείας, μεταξύ της γερμανικής KMW και της ελληνικής EODH, με αντικείμενο την παράδοση από την δεύτερη πακέτων θωρακίσεως αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η συμφωνία υπεγράφη στο περίπτερο της ελληνικής εταιρείας από τον αντιπρόεδρο και οικονομικό διευθυντή της KMW Heinz Oestervoß και τον πρόεδρο της EODH Ανδρέα Μιτσή.

Η συμφωνία πλαίσιο αφορά ανάθεση έργου για πακέτα θωρακίσεων αρμάτων μάχης Leopard 2 της παγκόσμιας αγοράς όσο και των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer (8×8) που κατά κύριο λόγο αφορούν την πρόσφατη σύμβαση της Μεγάλης Βρετανίας. Η τελευταία ανέθεσε σύμβαση στον γερμανικό κολοσσό για την προμήθεια σε πρώτη φάση 540 Boxer, τα οποία υπάρχει προοπτική σε βάθος χρόνου να ξεπεράσουν τα 1.000 οχήματα προς κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Βρετανικού Στρατού.

Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ενημερώνεται για το τεθωρακισμένο όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ της ελληνικής εταιρείας. (@ EODH)

Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 100 εκατ. € και αποτελεί την “βάση”, καθώς αφορά έργο μόνο για ήδη ανατεθείσες συμβάσεις στην KMW μέχρι της στιγμή της υπογραφής. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, η γερμανική εταιρεία αναμένει νέες συμβάσεις από την διεθνή αγορά τόσο για Leopard 2 όσο και για Boxer ενώ υφίσταται προοπτική και για την βελτιωμένη έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος Dingo 2, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται ανάθεση επιπλέον έργου για την EODH.

Στο περίπτερο της EODH, πέραν της κυρίαρχης παρουσίας του τεθωρακισμένου οχήματος ΟΠΛΙΤΗΣ που έχει προσελκύσει ήδη κολακευτικά σχόλια από Έλληνες και ξένους επισκέπτες, υπάρχει και ένα βελτιωμένο τεθωρακισμένο όχημα Dingo 2 της KMW. Η παρουσία του στο ελληνικό περίπτερο εξηγείται από το ότι το συγκεκριμένο πρωτότυπο φέρει πλήρες πακέτο θωρακίσεως Level 4 της EODH, γεγονός που το κατατάσσει όχι μόνο στα “δοκιμασμένα στην μάχη” οχήματα της κατηγορίας αλλά και το κορυφαίο σε επίπεδο προστασίας! Πρόκειται δηλαδή για ένα “ελληνοποιημένο” Dingo 2, το οποίο προσφέρεται στην διεθνή αγορά με το σύνολο του συστήματος προστασίας ASPIS που προτείνει η ελληνική εταιρεία.

(ΣΔΒ @ 2021)

Η ανάθεση του έργου των Boxer στην EODH όσο και η συνεργασία στο Dingo 2, επιβεβαιώνει την μακρά στενή σχέση συνεργασίας που διατηρεί και επεκτείνει η KMW, διατηρώντας εμπράκτως σε υψηλή εκτίμηση τα προϊόντα υψηλής ποιότητος που την προμηθεύει η ελληνική εταιρεία.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close