Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ολοκληρωμένη προστασία ASPIS Modular NG-MBT για Leopard 2 από την EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ξεχωριστό έκθεμα κοσμεί το περίπτερο της ελληνικής εταιρείας EODH SA στην Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας & Ασφάλειας EUROSATORY 2022 που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Παρίσι. Πρόκειται για ομοίωμα πύργου άρματος μάχης Leopard 2A4 στο οποίο έχει εγκατασταθεί το Προηγμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας Πλατφόρμας ASPIS Modular NG-MBT που έχει σχεδιαστεί ως ολοκληρωμένη υβριδική λύση.

Με την πρόταση αυτή η EODH SA δημιουργεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας με τον κατασκευαστή του άρματος, θέτοντας υποψηφιότητα στην διεθνή αγορά για μελλοντική αναβάθμιση υφισταμένων αρμάτων μάχης Leopard 2 ή την κατασκευή αρμάτων του τύπου σε μια νέα έκδοση με αυξημένα επίπεδα προστασίας. Αυτό διαφαίνεται από την αναφορά σε Leopard 2AX, που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο έκθεμα.

Το ASPIS Modular NG-MBT συνδυάζει στοιχεία παθητικής και ενεργού προστασίας στον πρόσθιο τόξο για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι οι εν σειρά (tadem) διπλές πολεμικές κεφαλές αντιαρματικών κατευθυνομένων βλημάτων αλλά και τα νέας γενιάς βλήματα κινητικής ενεργείας APFSDS μακράς ράβδου. Στην κατασκευή, χρησιμοποιούνται νέα υλικά με συνδυασμό νανοτεχνολογίας και εξωτερικά τμήματα – πλάκες Θωρακίσεως Εκρηκτικής Αντιδράσεως (ERA).

Η αντιμετώπιση βλημάτων κινητικής ενεργείας εξασφαλίζεται από πλάκες ERA διπλής στρωμάτωσης, που τοποθετούνται εξωτερικώς των τμημάτων θωρακίσεως παθητικού (συμβατικού) τύπου. Η EODH υποστηρίζει ότι το επίπεδο προστασίας έναντι βλημάτων κινητικής ενεργείας, είναι ίδιο με αυτό έναντι τυπικών απειλών από πολεμικές κεφαλές κοίλου γεμίσματος. Αναλόγως των απαιτήσεων, οι πλάκες στο μετωπικό τόξο μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα από πλάκες παθητικού – συμβατικού τύπου.

Για την αντιμετώπιση απειλών top attack, στην οροφή του πύργου υφίσταται αριθμός ενεργητικών τμημάτων που λειτουργούν όπως οι νάρκες κατά προσωπικού με κατευθυνόμενη διασπορά θραυσμάτων (Claymore). Η ενεργοποίηση γίνεται μετά τον εντοπισμό της απειλής από συστήματα αισθητήρων τύπου ραντάρ.

Το σύνολο ολοκληρώνεται με πρόβλεψη για το οπίσθιο τμήμα του πύργου, όπου φέρεται τυπική διάταξη παθητικής θωρακίσεως τύπου κλωβού. Η λύση αυτή προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι τυπικών απειλών πολεμικών κεφαλών από φορητά αντιαρματικά όπλα.

Έναρξη κατασκευής θωρακίσεων από την EODH για τα βρετανικά Boxer (8×8)

Tags

Related Articles

Back to top button
Close