Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πυροσωλήνες προσεγγίσεως βλημάτων όλμων ανέπτυξε η Hellenic Instruments

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ελληνική Hellenic Instruments, μετά την επιτυχία της στην ανάπτυξη πυροσωλήνων για βλήματα πυροβολικού κάθε διαμετρήματος, παρουσίασε στην DEFEA 2023 το νέο επίτευγμα στην πορεία της: την ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών πυροσωλήνων για βλήματα όλμων.

Η σειρά ηλεκτρονικών πυροσωλήνων προσεγγίσεως HK-MORTAR προσφέρεται για βλήματα όλμου 60, 81 και 120 mm. Το βάρος κειμένεται μεταξύ 300-400 γραμ. Σε διαμόρφωση προσεγγίσεως, η διάρρηξη γίνεται σε ύψος περίπου 2 ως 5 μέτρων ενώ για την περίπτωση δυσλειτουργίας, ο πυροσωλήνας έχει εφεδρική κρουστική λειτουργία. Η εκτόνωση γίνεται ηλεκτρονικά, χάρη στην εσωτερική μπαταρία Λιθίου που εξασφαλίζει διάρκεια ζωής 10 έτη. Οι πυροσωλήνες είναι συμβατοί με εκρηκτικά ή φωτιστικά βλήματα.

Η σχεδιαστική ανάπτυξη της σειράς ηλεκτρονικών πυροσωλήνων για βλήματα όλμων, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και σύντομα αναμένεται η έναρξη δοκιμών για την πιστοποίησή τους.

Η Hellenic Instruments έχει ολοκληρώσει από το 2020 την ανάπτυξη σειρά ηλεκτρονικών πυροσωλήνων για βλήματα πυροβολικού και είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ώστε σε περίπτωση αναθέσεως συμβάσεως από τον Ελληνικό Στρατό, η παραγωγή να αναληφθεί από την κρατική εταιρεία. Αν είχε ανατεθεί έστω και μικρή σύμβαση, με αποτέλεσμα την έναρξη λειτουργίας μιας μικρής έστω γραμμής παραγωγής πυροσωλήνων βλημάτων πυροβολικού 155 mm, θα μπορούσαν τα ΕΑΣ σήμερα να διεκδικήσουν έκτακτες συμβάσεις προμήθειας από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει έννοιες όπως η ανθεκτικότητα των κρατών σε μία πολεμική αναμέτρηση, ταυτοχρόνως επαναξιολογείται η επάρκεια των οπλοστασίων σε “ανθεκτικότητα”, ακόμη και στο απλό επίπεδο των αποθεμάτων πυρομαχικών, συνυφασμένα με τα οποία είναι και οι πυροσωλήνες.

Έτοιμος για εξαγωγές ο ηλεκτρονικός πυροσωλήνας της Hellenic Instruments

Related Articles

Back to top button