Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Έτοιμος για εξαγωγές ο ηλεκτρονικός πυροσωλήνας της Hellenic Instruments

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον δρόμο για την πρώτη εξαγωγική σύμβαση για πυροσωλήνες ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, άνοιξε σήμερα η έγκριση της σχετικής αδείας εξαγωγής και από το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ηλεκτρονικούς πυροσωλήνες της εταιρείας Hellenic Instruments, που αναπτύχθηκαν με ιδίους πόρους και των οποίων η ανάπτυξη ολοκληρώθηκε προσφάτως.

Την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής φάσεως σηματοδότησε η πραγματοποίηση στις 15 Σεπτεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κοσκίνων των τελευταίων βλητικών δοκιμών 30 Πυροσωλήνων Πυροβολικού Πολλαπλών Επιλογών (ΗΚ-MOFA) με βλήματα 105 mm, που παρουσίασαν 100% επιτυχία. Τα τελευταία δύο έτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικώς 160 δοκιμές βολών με τον πυροσωλήνα σε διάφορα πεδία βολής, τόσο με πυροβόλα των 105 όσο και των 155 mm. Οι πυροσωλήνες της σειράς HK-MOFA δύναται να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 105, 130, 155 και 203 mm, καθώς επίσης και όλμου 120 mm.

Ο πυροσωλήνας έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις διεθνείς στρατιωτικές προδιαγραφές (MIL -STD) καθώς και τις σχετικές STANAG. Σχετικά με την ασφάλεια και την χρήση του πυροσωλήνα, έχουν εφαρμοστεί καινοτόμες τεχνολογίες που τον καθιστούν ως τον πιο ασφαλή και μη ανιχνεύσιμο πυροσωλήνα στον διεθνή χώρο.

Η σειρά HK-MOFA της ελληνικής εταιρείας συμπεριλαμβάνει πέντε διαφορετικούς τύπους πυροσωλήνων, που καλύπτουν τα ανωτέρω διαμετρήματα και την λειτουργία τους ως κρουστικών, χρονικών και προσεγγίσεως.

Η Hellenic Instruments έχει υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση με χώρα του εξωτερικού και η άδεια εξαγωγής αφορά την μεταφορά αεροπορικώς με ναυλωμένη πτήση μιας αρχικής ποσότητος 1.000 πυροσωλήνων που θα αξιολογηθούν από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Πέραν αυτού, η ελληνική εταιρεία συμμετέχει σε ανάλογους διαγωνισμούς δύο ακόμη ξένων χωρών και οι συνολικές εκπεφρασμένες ανάγκες ανέρχονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Η παράδοση των 1.000 πρώτων πυροκροτητών είναι προγραμματισμένη για τον τρέχοντα Οκτώβριο, καθιστώντας πλέον την Hellenic Instruments έναν από τους ελάχιστους παραγωγούς πυροσωλήνων στο διεθνή χώρο, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close