Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Αποφοίτηση 81ου ΣΥΚ της Εθνικής Φρουράς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή απονομής των πτυχίων – διακριτικών σημάτων στους οπλίτες απόφοιτους του 81ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης της Διοίκησης Ναυτκού του ΓΕΕΦ.

Ο παριστάμενος υπουργός Αμύνης Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε στην ομιλία του:

Νέοι ΟΥΚάδες,

Η σημερινή τελετή αποτελεί το επιστέγασμα της επίμοχθης προσπάθειας που καταβάλατε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επίπονη και σκληρή εκπαίδευση, σας οδήγησε να ανακαλύψετε τα όρια και τις αντοχές σας.

Αξίζετε ολόθερμα συγχαρητήρια για την προσήλωσή σας, την ακλόνητη θέληση και την αποφασιστικότητά σας, όπου καταφέρατε να ανταπεξέλθετε με επιτυχία σε μία από τις δυσκολότερες σωματικά και ψυχικά Στρατιωτικές Εκπαιδεύσεις.

Αποδείξατε ότι για σας δεν υπάρχει το αδύνατο και το ακατόρθωτο. Υπάρχει μόνο η σκληρή δουλειά και η ολοκληρωτική αφοσίωση στον στόχο. Με τη δική σας θέληση βαδίσατε στον δύσκολο και επίπονο δρόμο της εκπαίδευσης των υποβρυχίων καταστροφέων.

Ένα εκ των δύο ΣΑΠ της Fabio Buzzi 42 ποδών, εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm στην πλώρη.

Όλοι ξέρουμε ότι δοκιμαστήκατε σε συνθήκες στις οποίες πολλοί λύγισαν και δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας. Επιδείξατε θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της αποστολής σας, προς όφελος της Εθνικής Φρουράς και του χρέους προς την πατρίδα.

Αποδείξατε ότι η τιμημένη στολή με τα εμβλήματα των ΟΥΚ που σήμερα φέρετε, σας αξίζει περίτρανα. Οφείλετε και πρέπει να αποτελείτε πρότυπα, στα οποία εμείς όλοι θα στρέφουμε το βλέμμα μας, για να αντλούμε δύναμη.

Με την πολύμηνη εκπαίδευσή σας, αποκτήσατε όλα τα απαραίτητα προσόντα για να είστε ικανοί να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε αποστολή σας ανατεθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να συγχαρώ θερμά τον Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τον Διοικητή του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών και τους εκπαιδευτές Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, οι οποίοι καταβάλλοντας και οι ίδιοι τεράστια προσωπική προσπάθεια, πέτυχαν να έχουμε σήμερα μπροστά μας, άλλη μια σειρά άρτια εκπαιδευμένων ΟΥΚάδων.

Υποβρύχιες προωθητικές συσκευές (scooter) δυτών.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα δικαιολογημένα αισθάνεστε υπερήφανοι για τα παιδιά σας και τους δικούς σας ανθρώπους. Πολλά συγχαρητήρια οφείλονται και σε εσάς, γιατί χάρη στη δική σας ανατροφή, καθοδήγηση και στήριξη, τους εφοδιάσατε με τις αξίες και τα ιδανικά που αποτελούν υπόβαθρο, για να ακολουθήσουν τον εξαιρετικά απαιτητικό δρόμο των Υποβρύχιων Καταστροφών. Τα παλικάρια σας είναι οι άριστοι των αρίστων.

Η περίοδος που διανύουμε, απαιτεί επιπρόσθετα από τη στρατιωτική, την επιστημονική κατάρτιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή των Υποβρυχίων Καταστροφέων σε ασκήσεις με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα από τέτοιες ασκήσεις τα στελέχη και οι οπλίτες μας, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, αποκομίζουν εμπειρίες και εξοικειώνονται σε διάφορες συνθήκες επιχειρήσεων.

Θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω δημόσια το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, για την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ χθες και να αντιληφθούμε εν πλω τις δυνατότητές του.

Σήμερα, διεξάγεται κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ με τη συμμετοχή ελικοπτέρων διάσωσης του Γαλλικού αεροπλανοφόρου, του Παράκτιου Περιπολικού “ΓΕΩΡΓΙΟΥ” της Διοίκησης Ναυτικού, ελικοπτέρων (ΑW139 της 460 Μοίρας Ε-Δ) της Διοίκησης Αεροπορίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ειδικών Ομάδων «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Έκθεση εξοπλισμού και υλικών που χρησιμοποιεί η ΜΥΚ.

Αύριο θα επαναληφθεί εκ νέου αεροναυτική άσκηση με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών RAFALΕ, στα πρότυπα της Άσκησης ΤΑΛΩΣ 2021 με τη συμμετοχή της ΕΦ.

Τα προαναφερθέντα είναι μέρος των Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας που υλοποιούμε και αναπτύσσουμε με άλλα κράτη. Τέτοιου είδους συνεργασίες προάγουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που εδράζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την επιτυχία σας και σας εύχομαι πάνω από όλα υγεία, και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Καλή δύναμη”. 

Ένταξη δύο νέων ΣΑΠ στην ΜΥΚ της Εθνικής Φρουράς

Tags

Related Articles

Back to top button
Close