Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων ΝΙΚΟΚΛΗΣ – ΔΑΥΙΔ 2018 στην Κύπρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ολοκληρώθηκε στις 1 Νοεμβρίου η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων ΝΙΚΟΚΛΗΣ – ΔΑΥΙΔ 2018 που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου, μαζί με την άσκηση ΙΑΣΩΝ 2018, που αφορούσε αεροπορικές δυνάμεις, με την δέσμευση μεγάλων περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας. Οι ασκήσεις περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, όπως έχουν καθιερωθεί τα τελευταία έτη.
Η άσκηση ΝΙΚΟΚΛΗΣ – ΔΑΥΙΔ 2018 εμπλέκει μεγάλο αριθμό προσωπικού της Ταξιαρχίας Καταδρομών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, οι οποίες αναπτύσσονται αεροπορικώς στην αεροπορική βάση Πάφου, με αεροσκάφη τακτικών μεταφορών και ελικόπτερα. Αυτή την φορά ο κορμός των ασκουμένων ανήκε στην Μονάδα Maglan, με προσκολλημένα τμήματα εξειδικευμένου ρόλου, άλλων μονάδων ενώ από πλευράς Εθνικής Φρουράς, συμμετείχε άμεσα προσωπικό της Διοικήσεως Καταδρομών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια αφορούσαν δράση σε άγνωστο και δύσβατο – ποικιλόμορφο έδαφος, στοιχεία που προσδίδουν ρεαλισμό στην εκπαίδευση, επειδή οι άνδρες και οι μονάδες των Ισραηλινών δεν είναι εξοικειωμένες με τον χώρο. Αποστολές που αναλήφθηκαν ήταν η εκκαθάριση εχθρικού συγκροτήματος που απαιτούσε αγώνα εντός υπογείων στοών και κατάληψη υποδομής στρατηγικού χαρακτήρα, όπως και εκκαθάριση οικισμού, στόχους κατεχόμενους από εχθρικές δυνάμεις τρομοκρατών – ανταρτών.


Επιμέρους αντικείμενα που δοκιμάσθηκαν, ήταν η εκτέλεση αλμάτων ελευθέρων πτώσεως μεγάλων υψών (HALO), η κατεύθυνση αεροπορικών προσβολών ακριβείας από ομάδες JTAC, σενάρια παροχής α΄ βοηθειών μάχης και εκκενώσεως απωλειών, δολιοφθορές.
Κατά την άσκηση, οι στρατιώτες της μονάδος Maglan ενεπλάκησαν σε σύνθετες αποστολές και επέδειξαν επαγγελματισμό και ετοιμότητα μάχης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών των προσεχών ετών”, σχολίασε ο διοικητής της Maglan. “Στην διάρκεια της εβδομάδος, τα στρατεύματα αντιμετώπισαν δυναμικές και εναλλακτικές αποστολές, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ακριβή απεικόνιση του εχθρού. Η μοναδική φύση της ασκήσεως συνίσταται στο ότι αντιπροσωπεύει τακτική, φυσική και διανοητική πρόκληση για τις δυνάμεις και είμαι υπερήφανος να αναφέρω ότι οι στρατιώτες και διοικητές αντιμετώπισαν όλες τις αποστολές κατά εξαίρετο τρόπο”.

Related Articles

Back to top button