Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ 2021” της Εθνικής Φρουράς

Από Δρ. Πέτρο Σαββίδη

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η τελική φάση της ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ 2021” που πραγματοποιήθηκε, τις τελευταίες ημέρες, σε διάφορες περιοχές των ελευθέρων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τελική φάση διεξήχθη ταυτόχρονα στο Καλό Χωριό Λάρνακας με αντεπίθεση της 2ης και της 6ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, στον Κοτσιάτη με αντεπίθεση διπλής ενεργείας της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στον Λυθροδόντα με εκκαθάριση κατοικημένων τόπων από την 4η Ταξιαρχία Πεζικού, και σε θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου όπου η Διοίκηση Ναυτικού ενεπλάκη στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής.

Την τελική φάση στο Καλό Χωριό παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η ηγεσία του ΓΕΕΦ, μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ο στρατιωτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, η Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, και πλήθος ξένων Ακόλουθων Άμυνας που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Η άσκηση ξεκίνησε με την εξουδετέρωση στόχων εντός εχθρικού οχήματος από ελεύθερους σκοπευτές της Διοίκησης Καταδρομών και με προκατάληψη σημείων τακτικής σημασίας εντός του κατεχόμενου εδάφους από κλιμάκια του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, που καταρριχήθηκαν με την μέθοδο Fast Rope από ελικόπτερα ΑW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας. Ακολούθως, σμήνος έξι εξοπλισμένων ελικοπτέρων  της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων, αποτελούμενο από ένα ζεύγος γαλλικών ελικοπτέρων Gazelle και δύο ζεύγη ρωσικών ελικοπτέρων Μi-35, προσέβαλαν, αντίστοιχα, εχθρικούς στόχους σε υψώματα με αντιαρματικούς πυραύλους ΗΟΤ-2 και πυρά δίδυμων πυροβόλων 30 χιλ. Ακολούθησε σφοδρή προσβολή των εχθρικών υψωμάτων από πυροβολαρχίες αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλ/55 διαμ. τύπου Nora B-52 και, ακολούθως, καταιγισμός πυρών από αντιαρματικούς πυραύλους HOT-2 και MILAN 3, πυροβόλα αρμάτων ΑΜΧ-30Β2, τρίδυμων αντιαεροπορικών πυροβόλων, πολυβομβιδοβόλων, πολυβόλων 0,50 και άλλων όπλων.

Η άσκηση τελούσε υπό την επιχειρησιακό έλεγχο του Τακτικού Στρατηγείου, ενώ η αντεπίθεση πραγματοποιήθηκε από τη 2η Τακτική Διοίκηση, με την συμμετοχή γαλλικών αρμάτων μάχης AMX-30B2 και ΤΟΜΠ Λεωνίδας, η οποία αφού εξουδετέρωσε τις αντιστάσεις στα πρώτα υψώματα, εισχώρησε στο βάθος της εχθρικής τοποθεσίας. Ακολούθησε η εφεδρεία της Τακτικής Διοίκησης, η οποία, ακολουθώντας την ορμή των δυνάμεων α’ κλιμακίου και εκμεταλλευόμενη την αποδιοργάνωση του εχθρού, συνέχισε με ταχύτητα την φίλια εισχώρηση.

Παράλληλα, οι πυροβολαρχίες Nora B-52 προωθήθηκαν έμπροσθεν του παρατηρητηρίου και προέβησαν σε ταχεία τάξη και βολές κατά των εχθρικών τμημάτων. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσεως από ελικόπτερο AW-139.

Σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των απαιτήσεων της τουρκοκυπριακές ηγεσίας για λύση δυο κρατών, η Εθνική Φρουρά απέδειξε σήμερα τις υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει, αφού η άσκηση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με την ενεργή δύναμη των πολεμικών μονάδων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν δρομολογηθεί, μετά από μια δεκαπενταετία εξοπλιστικής αδράνειας, σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα και η υιοθέτηση οπλικών συστημάτων τεχνολογικής αιχμής, απαιτείται, κατεπειγόντως, η ενίσχυση της ενεργούς δύναμης με εκατοντάδες νέους Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ) οι οποίοι αποτελούν σήμερα την σπονδυλική στήλη της ΕΦ.

Mπορεί η Κύπρος να αποκτήσει δύναμη μαχητικών αεροσκαφών;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close